Ny chans för Iker Martínez att vinna Volvo Ocean Race

PM VOLVO OCEAN RACE


Häromdagen presenterades Iker Martínez som skeppare för det spanska utmanarlaget i Volvo Ocean Race 2014-15. Den 37-åriga seglaren från Baskien, som nyligen vann EM-guld i flerskrovsklassen Nacra 17, ser fram emot sin andra omgång som skeppare i jordenruntkappseglingen efter satsningen med Telefónica 2011-12.

Då hade Martínez lyxen att få flera månader till förberedelser som kunde ge den spanska båten en bra start på tävlingen och en tidig ledning i poängtabellen. Senare passerades de dock av den slutliga vinnaren Groupama och slutade till slut på fjärde plats i Volvo Ocean Race 2011-12.

Nu är tiden mer knapp eftersom det spanska laget presenterade sitt deltagande i tävlingen så sent som förra månaden. Men Martínez, OS-guldmedaljör i 49er 2004, ser möjligheter.

– Jag är väldigt glad över att vara tillbaks som skeppare för projektet och segla för mitt land. Det är en stor utmaning, och inte bara för att Volvo Ocean Race är en så lång och tuff tävling för alla i laget, utan också för att vi vet att vi inte har mycket tid kvar innan den första etappen startar den 11 oktober, säger Iker Martínez.

– Vi vet att vi har ont om tid och att andra lag ligger före när det kommer till förberedelser men vi jobbar stenhårt för att komma ikapp.

Vid sin sida kommer Martínez återigen ha sin bästa vän och tävlingspartner Xabi Fernández som vaktkapten. Duon vann OS-guld tillsammans i 49er i Aten 2004 och sedan OS-silver i samma klass fyra år senare i Peking.

Dessutom har spanjorerna Ñeti Cuervas-Mons, även han en veteran från Telefónicas besättning, hans landsman Rafa Trujillo samt den franska navigatören Nico Lunven tagits ut till laget.

Laget presenterade också att de rekryterat fransk seglings största namn, Michel Desjoyeaux för att han ska hjälpa laget genom alla förberedelser.

– Det är tur för oss att vi har Michel tillgänglig för att hjälpa till med att förberedelserna inför starten. Vi kontaktade honom av flera anledningar men framförallt på grund av hans stora kunskaper. Han är en fundamental del i att förbereda projektet på bästa möjliga sätt under kort tid, säger Iker Martínez.

– Många i laget har andra seglingsprojekt inbokade innan starten, för mig är det Nacra 17 och VM i Santander.

Desjoyeaux är en ledande profil inom global singlehanded-segling efter att ha vunnit Vendée Globe två gånger, Solitaire du Figaro tre gånger och Route du Rhum. Han seglade också Volvo Ocean Race/Whitbread Round the World Race 1985-86 (Cote d’Or), 1989-90 (Charles Jourdan) och 1993-94 (La Poste).

På lördag kommer det Spanska laget, vars titelsponsor ännu inte presenterats, ställa upp i tävlingen Round the Canary Islands i sin nya Volvo Ocean 65:a mot två kommande konkurrenter i Volvo Ocean Race – Team Brunel och Team SCA.

The Volvo Ocean Race 2014-15 startar den 4 oktober med ett första in-port race i Alicante och den första etappen till Kapstaden startar en vecka senare den 11 oktober.

Top