Ny båt: Foilande dagseglaren och racer F 70 (video)

Det är ingen hemlighet att vi är barnsligt förtjusta i båtar, av alla sorter; stora, små, med ett, två eller tre skrov, gamla klassiker, nya och moderna, båtar för cruising och racing eller både och. Här tar vi en titt på nya, foilande dagseglaren och racern F 70. Missa inte klippet nedan!

Vi anar vibbar från både America's Cup och Imocaklassen när designern Shaun Carkeek och italienska varvet Persico Marine presenterar sitt nya samarbetsprojekt; den foilande dagseglaren och racern F 70. Efter en snabb titt på bilder och teknisk data är det bara att konstatera att båten sannolikt kommer att bli något ganska radikalt.

Kvoten deplacement/längd ligger under 30 vilket får en Imoca 60 att framstå som "tung". Kvoten segelarea/deplacement ligger något under ditot för Imoca 60, men i samma härad som för AC75 och hästlängder före Moth (om du ursäktar att vi jämför högt och lågt). Samtidigt är målet med båten att den skall vara lika passande för avslappnande dagsegling med vänner som bankappsegling och kustnära racing. Båten är utrustad med sovplatser, toalett, dusch med mera vilket möjliggör övernattning samt lite längre race.

Man räknar med att båten lyfter vid 10 knop vind.

Mer detaljerad information hittar du på www.persicomarine.com.

Teknisk data
Längd: 2,4 m
Bredd: 5,2 m
Djupgående: 4,5 m
Deplacement: 10 ton
Storsegel: 190 kvm
Fock: 145 kvm
Reacher: 270 kvm
Designer: Shaun Carkeek
Varv: Persico Marine

Top