NY BÅTTYP OCH NYA UTMANARE PÅ BANAN

Den 36:e America ́s Cup är i full gång för flera team och de senaste månaderna har detaljer kring tävlingen och båttypen presenterats. Det är mycket nytt som America ́s Cup-fans har att se fram emot, både båtar och seglingsformat kommer att förändras en hel del jämfört med vad vi såg senast.

När Team New Zealand och Luna Rossa, strax efter de förstnämndas seger 2017, uttalade sig om den 36:e America ́s Cup betonades en återgång till en mer traditionell cup, där mer manuell segling och besättningsarbete skulle vara i centrum. Man tryckte också på vikten av att leverera en sportslig och rättvis tävling, där Team New Zealand betonade det ansvar det innebar för dem att föra cupen framåt samtidigt som dess historia och tradition bevarades.

Hur ser då nästa cup ut? Americas ́s Cup- matchen kommer a seglas i Auckland i mars 2021. Dessförinnan skall en utmanarserie under namnet Prada Cup seglas. Det innebär att italienska Luna Rossas titelssponsor Prada tar över namnrättigheterna och arrangerandet av vad som tidigare kallats Louis Vuitton Series. Utöver cup-matchen och utmanarserien är även en serie för-regattor planerade under år 2019 och 2020. Den kanske största förändringen är dock båttypen. Klassregeln som nyligen släpptes innebär en tillbakagång till enskrov och mer konventionella segel istället för den fasta vinge som användes senast. Storseglet kommer nu istället a vara en ”mjuk vinge” där seglet skall kunna hissas likt ett konventionellt segel men ändå kunna anta den aerodynamiskt mer effektiva vingformen.

Motiveringen att gå ifrån det mycket effektiva, rigida vingseglet är dels att detta är mycket mer resurskrävande i hanteringen, dels att man hoppas kunna ge en mer direkt ”trickle-down” till övriga seglingsvärlden i form av en mjuk vinge. Tävlingsbåtarna kommer också att vara utrustade med fock samt en Code 0 för användning i lättvind.

Text Johan Wikman

Läs resten av texten i årets tredje nummer av Search Magazine. Prenumererar gör du här.

Top