Nu går startskottet för Stena Match Cup Sweden

Svenska lag seglar världscuptävling i matchracing


Nu på morgonen inleds grundomgången av Stena Match Cup Sweden och nu startar årets stora seglingsfest på Marstrand. Världseliten är samlad och fyra svenska hemmafavoriter kommer att slåss för att ta sig till helgens finalseglingar.

Stena Match Cup Sweden är den andra av sju deltävlingar i Alpari World Match Racing Tour, världscupen i matchracing för herrar. Regattan inleds med en Round Robin där alla möter alla i var sin match och de åtta lag som samlar flest segrar och poäng tar sig vidare till nästa steg i tävlingen. Där möts lagen i bäst av fem matcher i kvartsfinaler, semifinaler och finalen som seglas på lördag.

Bland de 14 lag som kommit till Marstrand finns fyra svenska lag. Johnie Berntsson och hans Stena Sailing Team har tagit som längst tagit sig till kvartsfinal tidigare på Marstrand men nu vill de nå längre.

– Vi siktar på att stanna kvar så länge vi kan i tävlingen, komma längre än vad vi gjort tidigare och nå till semifinal. Väl är där kan vad som helst hända. Vi har seglat på Marstrand i många år och vi vet vad vi gjort bra men också vilka detaljer som vi fallit på förut. Om vi seglar på topp kan vi vinna över alla lag i startfältet, säger Johnie Berntsson.

Magnus Holmberg var initiativtagare till att starta tävlingen på marstrand för 20 år sedan och är en av Sveriges mest framgångsrika seglare. Idrottskarriären lades på hyllan 2010 men nu gör han comeback för att fira jubileet med fyra av fem besättningsmän som var med i det lag som han vann världscupen med 2001.

– Det är svårt att veta exakt var vi står jämfört med de andra men det har gått bättre och bättre för oss under hela våren. Om vi ska få ett bra resultat måste vi utvecklas för varje match men framförallt ä det väldigt roligt att vara tillbaks på arenan, säger Magnus Holmberg.

Viktor Ogeman och hans unga GKSS-lag kvalificerade sig till Stena Match Cup Sweden genom GKSS Spring Cup i maj. Teamet har klättrat stadigt på den internationella rankinglistan det senaste året och är laddade inför att ta sig an eliten.

– Det är de absolut bästa lagen i världen som vi ställs mot och självklart är det en stor utmaning, men också en chans för oss att visa vad vi kan mot riktigt hårt motstånd. Vårt första mål är att ta oss till kvartsfinal, säger Viktor Ogeman.

Björn Hansen och hans Hansen Sailing Team är regerande mästare på Marstrand och har i år chans att ta hem sin tredje raka titel i tävlingen. Endast legenden Peter Gilmour har lyckats med ett hattrick i Stena Match Cup Sweden tidigare men Hansen känner ingen press.

– Vi ger oss in i tävlingen med en avslappnad känsla. Vi ser fram emot en rolig vecka men inser att det kommer bli långt ifrån enkelt att ta hem en seger i rad. Att lyckas med det skulle betyda ofantligt mycket rent egomässigt men också ge oss en bra möjlighet att vara med och slåss om VM-titeln i slutet av säsongen.

Bland de internationella elitlagen som ger sig in i tävlingen finn bland andra britten Ian Williams som har fyra VM-titlar i bagaget. Han leder också världscupen efter segern i Match Race Germany i maj.

– Vi har haft en väldigt stark besättning under flera år men allt handlar om att vara som bäst när det gäller. Vi vann i Tyskland även förra året men fick sedan ett dåligt resultat i Sverige, vi vet nu att vi måste behålla fokus för att prestera på topp i veckan, säger Williams.

Dagens seglingar pågår mellan klockan 0930-1700 på Marstrands spektakulära Race Arena.

Top