Nu är Greta på väg

- Jag tror att det här kommer vara ett stort äventyr och en ny erfarenhet för mig, säger Greta Thunberg, som klev ombord på Malizia i Plymouth strax före fyra igår eftermiddag. 

Igår var det altså äntligen dags för Greta Thunberg att starta sin resa över Atlanten – ett äventyr som förväntas ta två veckor, därefter väntar två klimatmöten i Nord- och Sydamerika. 

Det var otänkbart för den 16-åriga aktivisten att flyga till FN:s kommande toppmöte om klimatet på grund av transportsättets miljöpåverkan. Hon tittade på olika alternativ, och tackade slutligen ja till att följa med IMOCA 60:an Malizia II.

Greta: ”Stort äventyr”

Inför avseglingen svarade Greta på mediernas frågor vid en presskonferens. På frågan om hur hon trodde att resan skulle bli svarade hon lite tveksamt.

– Jag vet inte än, jag får helt enkelt se. Jag testseglade för två dagar sedan. Jag tror att vi var ute i flera timmar och jag kände mig inte oroad. Jag blev sjösjuk i början men sedan avtog det. Att inte veta vad som kommer hända känns spännande, säger hon.

På frågan om varför hon inte valde att delta vid klimatmötena via länk svarar aktivisten:

– Jag har deltagit vid flera möten via videolänk, och tyvärr får de då knappt någon uppmärksamhet. Jag har blivit inbjuden och tror att det kommer att ge större effekt om jag och andra unga är faktiskt är på plats.

Två veckor

Hålls en fart på kring 20 knop räknar Boris Herrmann med att det ska ta cirka två veckor att segla de ca 3000 sjömilen till New York. 

Under resan inträffar även en särskild dag för Greta Thunberg: den 20 augusti markerar ettårsdagen sedan hon började sin skolstrejk för klimatet.

– Jag får se hur jag firar den dagen. Jag vet inte än, men jag kommer definitivt att tänka på det, säger Greta Thunberg vid pressträffen.

Dokumentärfilmare följer Greta

Förutom Boris Herrmann, den förmögne seglingsentusiasten Pierre Casiraghi och Greta Thunbergs pappa Svante kommer även dokumentärfilmaren Nathan Grossman vara med ombord på Malizia II. Han har följt Greta Thunberg med sin kamera i ett år.

Top