Norge om Babord

Dag 3, på väg till Akkarfjorden på Sørøya: Vinden ökade och sikten försämrades, det regnade och snöade om vartannnat. I slutändan valde jag inte att segla plattläns, utan snarare sicksacka mig neråt på slör. Det är lättare att få kontroll över vågorna då. Ju mer det blåste, desto skarpare slör seglade jag. Det blev såklart längre att segla men samtidigt gick det så snabbt att det inte var så farligt. Flera gånger var båten på väg att dyka i vågen framför mig. Jag såg ett ”nose-dive” framför mig och förberedde mig på en kapsejsning. Varje gång klarade jag mig undan. Snart såg jag inte Rolvsøya bakom mig längre, och heller inte Sørøya framför mig. Jag seglade närmara Revsholmen för att få känna en närhet till land. Jag hade inga plane på att faktiskt gå i land, det var mest en mental sak. Jag skymtade ön på ungefär en sjömils avstånd, så det var inte supertjock dimma...

Under våren 2018 seglade norrmanen Magne Klann Nordkapp till Lindesnes i en 4 meters RS Feva Aero. Redan vid Bodø slog han det glamla världsrekordet för distans seglat i en enmansjolle. Norge om Babord är berättelsen om hans äventyr... 

Förord

”Jag var redo för en utmaning. Fysisk och psykisk. Jag har tävlat i olika regattor sen jag var liten, och jag gillar att tävla. Nu var det inte slå andra jag ville, nu ville jag slå mig själv. Äventyr och behärskning var målet. Jag kände att utmaningen var ganska nära gränsen för vad jag trodde jag skulle klara.

Dessa mål är inte något jag skrev ner eller rationaliserade. Det var något som kom gradvis - en tanke eller en känsla. Krypande. Som en dröm.

Det var så det började. På senare år har distansen mellan Nordkapp och Lindesnes etablerats som ett rekordavstånd i segling med större båtar. Jag ville utmana rekordet, men jag hade inte tillgång till en båt som var snabb nog. Skulle jag hyra en? Flera möjligheter övervägdes och avvisades lika snabbt igen. Det var inte heller en tävling jag letade efter. En dag började jag tänka på de båtar jag faktiskt hade tillgång till. Ballad? Nej, jag slog bort tanken. Laser? Hallå! Kanske kunde jag segla Laser? Inte utan stopp, som jag trodde hittills, men mer som en vildmarkstur längs kusten - bära båten i land på sandstränder. På ett ögonblick hade jag verkligen bestämt mig!

De efterföljande månaderna försökte jag glömma idéen men det gick inte. Den försvann inte.

Jag tänkte att detta är möjligt”

Norge om Babord finns att köpa här, och Magne hälsar att det är gratis frakt till Sverige, det är bara att skriva in en svensk adress! 

Top