Niklas jagar världsrekordet - dag 41: Kortare dagar och mindre vatten

Med siktet inställt på rekordet från Afrika till Sydamerika rör sig teamet stadigt över Atlanten, men man för inte bara en kamp mot klockan, utan också mot törsten...  

För många är det en dröm och en värdig utmaning att segla över Alanten, men Niklas Persson från Göteborg har ett tuffare test i åtanke: han vill ro över pölen, och gärna slå det nuvarande världsrekordet. 

"Vi ror längre och längre söderut, och ju närmare vi kommer ekvatorn, desto kortare blir dagarna. Kortare dagar betyder mindre tid för batterierna att laddas med solcellerna, och mindre kraft till Watermakern. Vi har fått gå tillbaka till att pumpa för hand med den lilla pumpen som ger 0.9L i timmen fört att få ihop tillräckligt med dricksvatten tillsammans med det vi köpte på oss på Kap Verde. Sen några dagar tillbaka så ror Therese inte längre, hon bara pumpar vatten 12 timmar om dagen"  

"Det är extremt varmt om dagarna, vilket betyder att man i princip bara kan sova på natten. Det är också mindre liv omkring oss, färre fiskar, inga hoppande delfiner. Igår stannade vi till för ett snabbt dopp i Atlanten. Det blev en välkommen paus när det var som allra varmast och vi passade på att tvätta botten på Rose"  

"Det här området verkar vara det klurigaste på hela resan på grund av stökiga havsströmmar. Vi har ungefär 200 sjömil till i liknande förhållanden, men eftert det ska det bli lättare - och nu är det mindre än 700 sjömil kvar till Franska Guyana!"

Top