Nötbåten från Chalmers vann regatta i Italien

Det blev vinst när Chalmers för första gången deltog i seglingstävlingen 1001 Velacup. Tävlingsbåten Linnea – med skrov av balsaträ, linneväv och cashewnötbaserad epoxy – visade sig vara betydligt snabbare än de andra tolv båtarna under helgens lätta vindar utanför Palermo på Sicilien.

Linnea sjösattes för första gången utanför Palermo i torsdags, dagen innan tävlingen började. Sedan följde sex race under tre dagar för tävlingsseglarna Fritiof Hedström och Otto Hamel, som är studenter på Chalmers och elitseglare i den olympiska 49er-klassen


"Det är en extrem båt", säger Lars Larsson, professor vid Marin teknik och handledare för Chalmers Formula sailing. "Den har väldigt mycket segel för sin storlek, och de flesta som försökte segla den skulle kapsejsa direkt. Troligtvis skulle båten välta bara av att ligga obemannad i vattnet."


Den årliga italienska seglingstävlingen 1001 Velacup är ett tillfälle att testa framtidens förnybara båtmaterial. Lag från europeiska universitet tävlar med egenbyggda båtar, som måste bestå av minst 70 procent biomaterial. I projektet Chalmers  Formula sailing har åtta studenter arbetat sedan augusti förra året med att designa och bygga båten Linnea.

Här kan du läsa mer om projektet Chalmers Formula sailing!

Top