Mera drama kring America’s Cup

Det skedde radikal förändringar i cuppen under Ellison-eran, med ett skifte från enskrov till flerskrov, och den boll som sattes i rullning accelererade då ENTZ vann 2017 och introducerade klassen AC75. Men, togs detta foilande enskrovskoncept fram på ett “lagligt” sätt? Tydligen inte om man får tro den Brasilianska tidningen NÁUTICA. 

Vår portugisiska är något bristfällig, så nu får ursäkta eventuella konstiga formuleringar som Google Translate hittat på! 

Den brasilianska mariningenjören och båtbyggaren Manoel Chaves från MCP Yachts avslöjar att foils som används på AC75:orna i America's Cup 2021  är patenterade av honom, och att han kommer att gå till domstol för att kräva att få erkännande för sin skapelse.

Problemet är att Emirates Team New Zealand advokater och cheferna som designade AC75, enligt Chaves, undviker att erkänna brasilianarens äganderätt. Chaves erhöll patentregistrering både i Brasilien - med internationell förlängning - och Nya Zeeland vilket borde generera ett tvistemål i det landets rättssystem.

Manoel Chaves 

“Målet med stämningen är att försöka få juridiskt erkännande för foilsen som sitter på America's Cup-båtarna, och specifikt erkännande vid patent- och registreringsverket i Nya Zeeland," förklarar Chaves, som innan han drog fallet till domstol, flera gånger försökte att åberopa sina rättigheter på ett artigt sätt, utanför rättssalen, men utan framgång.

"I mer än två år har Emirates Team Nya Zeelands advokater undvikit våra advokater", säger Chaves. ”Till en början svarade de inte på våra brev eller e-postmeddelanden. Nu vägrar de att träffa våra advokater”, beklagar han. "Det kan vara det typiska fallet med en isolerad byråkrat, som inte vet något om båtar och som tror att han är över lagen."

Chaves är helt säker på att varken Förenade Arabemiraten eller Nya Zeelands regering är medvetna om denna konflikt. Brasilianaren föreställer sig att teamets chefer och advokater vid något tillfälle inte insåg att kontoret som utformade AC75 kopierade idén utan att veta att det fanns patent att respektera. Nu, säger han, insisterar de på att inte backa. 

Drama, drama, drama… Vem tror ni på Chaves eller ETNZ? 

Top