Meetingspot 2013 summering!

I fredags lockade Brandspot återigen storpublik till Svenska Mässan i Göteborg för att under Meetingspot 2013 presentera nyheter från seglingsvärlden. Under seminariet, som var startskottet för Båtmässan, stod det klart att de kommande åren blir minst sagt händelserika inom svensk segling.

Under 2012 såg vi två svenska OS-medaljer i segling, två svenska vinnare i Volvo Ocean Race och ett svenskt VM-silver i matchracing. Men trots ett mycket framgångsrikt år verkar det inte finnas någon mättnadskänsla hos svenska seglare. Frågan är om sportens fans någonsin haft mer att se fram emot.På scenen under Meetingspot:
Knut Frostad, CEO Volvo Ocean Race
Richard Brisius, Manager Team SCA
Max Markusson, Göteborg & Co
Jan Johansson, CEO SCA
Håkan Samuelsson, CEO Volvo Car Group
Olof Persson CEO VOLVO Group
Fredrik Lööf, Guldmedaljör London OS
Lisa Ericson, OS-seglare 470
Astrid Gabrielsson, OS-seglare 470
Stefan Rahm, Sportchef Svenska Seglarförbundet
James Pleasence, CEO Alpari World Match Racing Tour
Johnnie Berntsson, skeppare Alpari World Match Racing Tour
Mathias Bredin, Seglare Alpari World Match Racing Tour
Ulf G Ryder, CEO Stena Bulk
Anders Jansson, CEO Stena Metall
Pelle Petterson, Seglingslegend
Paul Cayard, CEO Artemis Racing
Staffan Salén, Ordförande KSSS


Volvo Ocean Race till Göteborg
Göteborg kommer att vara värd för hamnstop under de kommande två omgångarna av Volvo Ocean Race och 2015 avslutas tävlingen i staden. Ett av världens största evenemang återvänder till västkusten och dessutom ställer det svenska skogs- och hygienföretaget SCA upp med en kvinnlig besättning i Volvo Ocean Race 2014-15. Just nu inleds uttagningar till SCA:s lag i Lanzarote.

”Det är fantastiskt att tävlingen kommer hit och för mig är Göteborg Sveriges främsta seglingsstad. Pelle Petterson kommer härifrån och det var han som drog igång det svenska seglingsundret med sin satsning på America’s Cup 1977. Det har inspirerat alla projekt sedan dess inklusive Team SCA och nu vill vi inspirera en ny generation av kvinnliga seglare. Vi kommer ha en besättning som består av intelligenta och extremt skarpa kappseglande tjejer på startlinjen 2014.”
– Richard Brisius, Manager Team SCA

”Ett av mina bästa seglingsminnen är från när vi kom till Göteborg med Volvo Ocean Race 2002. Det var flera tusen båtar som mötte oss ute på havet och det är något jag gärna vill uppleva igen. Tävlingen blir jämnare hela tiden och chansen är stor att allt avgörs här i Göteborg 2015”
- Knut Frostad CEO Volvo Ocean Race

”Vårt mål är att konsumenter ska koppla ihop våra produkter mer med SCA, dessutom är 80 procent av våra kunder kvinnor och vi vill visa att tjejer kan.”
 - Jan Johansson, CEO SCA

”Tävlingen stämmer väldigt bra med vad Volvo står för och att det är både viktigt och spännande att få visa upp det i vår hemstad. Jag ser det som en självklarhet att Volvo Ocean Race kommer tillbaks till Göteborg.”
- Håkan Samuelsson, CEO Volvo Car Group

”Vår bas finns här i Göteborg och det är väldigt roligt att dessutom ha en svensk båt med i tävlingen. Det har varit fantastiskt att se hur tävlingen och dess genomslag vuxit, vi pratar om sammanlagt 1,5 miljarder människor som följer racet värden över”
- Olof Persson CEO VOLVO Group

 

Världscupen i matchracing växer

Stena blir ny sponsor för Johnie Berntsson och hans matchracingbesättning inför den nya säsongen av Alpari World Match Racing Tour som startar i maj. Om en månad presenteras vilka seglare som får tourkort i världscupen 2013 och Björn Hansens lag hoppas på revansch den kommande säsongen efter att ha missat chansen på VM-guld i december.

“För ett par år sedan hade vi ett ambitiöst mål om att ha 12-15 deltävlingar I cupen men det ekonomiska läget I världen har ändrats sedan dess. 2012 var ett fantastiskt år för oss med åtta väldigt bra evenemang och i år har vi utökat med en tävling I Holland I september. Vi har också kommit långt i förhandlingarna om att ha deltävlingar I Australien och Nya Zeeland 2014.
- James Pleasance Alpari World Match Racing Tour

”Tack vare våra nya sponsorer Stena och andra partners som stöttat oss länge kan vi fortsätta fokusera på seglingen och sätta högre mål. Vi ser verkligen fram emot Marstrand och i år satsar vi såklart på guldet.”
- Johnie Berntsson

”Det var fantastiskt att vinna Stena Match Cup Sweden och 2012 var ett bra år förr oss även om det såklart kunde varit ännu bättre. Vi är övertygade om att vi har vad som krävs för att vinna och det är vårt mål att nå ända fram 2013.”
- Mathias Bredin

Olympisk succé och framtid

OS 2012 slutade med två svenska seglingsmedaljer, där Fredrik Lööf och Max Salminen nådde hela vägen till ett historiskt OS-guld i Starbåt. En efterlängtad succé för svensk idrott, men redan nu är det dags att ladda om inför Rio de Janeiro 2016.

”Jag har hållit på i 24 år och det var stort att äntligen få vinna OS-guld, det finaste som finns enligt mig. Det har varit värt det och jag njuter fortfarande av varje dag som jag är på havet”
- Fredrik Lööf

”Vi är 24 år och att vara med i London var en fantastisk upplevelse för oss. Det är glädjen av att vara ute på havet som driver oss att satsa vidare mot Rio de Janeiro men vi vill till guldet snabbare än Fredrik. Vi har inte fått ut allt av vår kapacitet ännu.”
- Lisa Ericson

”Efter OS i Peking var det enkelt att säga att vi ville ha revansch men nu är vi i ett annat läge. Samtidigt har vi kvar kompetensen, lagkänslan är otroligt bra och nu har vi visat att vi kan vinna.”
- Stefan Rahm, Sportchef Svenska Seglarförbundet

 

The 34th America’s Cup

Den nya upplagan av America’s Cup har enligt många ritat om den internationella seglingskartan och frågan är om något kommer vara sig likt efter sommarens batalj i San Francisco. AC72, de nya katamaranerna som lagen tävlar med är väldigt avancerade och fysiskt krävande. Svenska Artemis Racing är en av utmanarna om ta hem sportens mest åtråvärda buckla.

”America’s Cup är min heliga gral, den spökar fortfarande där ute men den är svår att vinna. Båtarna vi använder nu är både avancerade och ömtåliga och vi kommer dessutom segla med dem i den mest krävande platsen som finns. Vingseglet ser inte ut att höra hem på en båt, det ser snarare ut som något man skjuter upp i rymden.
- Paul Cayard CEO Artemis Racing

”Min relation till cupen startade för 60 år sedan när jag blev medbjuden att segla en tolva från Boston till New York. De andra ombord pekade ut Newport på styrbordssidan och sa att det är där America’s Cup seglas. Jag fick chansen att segla i cupen på 70-talet och vi var ganska nära på att ta hem det”
- Pelle Petterson

”Vi är stolta över att vara utmanare i America’s Cup med Artemis och vi stöttar laget på alla sätt vi kan. Vi försöker också öka intresset för tävlingen i Sverige för det kommer verkligen bli fantastiskt. Vi ställer också upp med en svensk ungdomsbesättning i Youth America’s Cup som också seglas i San Francisco i sommar”
- Staffan Salén Ordförande KSSS

”Jag tror att vi har en fantastisk chans att vinna bucklan med Artemis. Det är fyra lag i tävlingen och det betyder att vi har minst 25 procents chans att ta America’s Cup till Sverige”
– Paul Cayard


Fabian Bengtsson
Press Officer Brandspot

Top