Meet Te Kāhu - Höken

I dag avtäckte Emirates Team New Zealand sin nya testbåt: Te Kāhu idag i Auckland.

Te Kāhu, som betyder ‘Höken’ på Maori, rullades tidigare idag, onsdag, ut ur hangaren och döptes av Ngāti Whātua Ōrākei. Höken glider majestätiskt och flyger högt och snabbt. Den ser allt och har stor framsynthet när den smyger sig på sina byten. 

Men, hur många båtar får man bygga egentligen? Det kommer vi faktiskt att ta upp i dagens avsnitt av Searchpodden, men man får bygga två båtar i fullformat. Te Kāhu passar dock in i det undantaget/kryphålet som tillåter att ett syndikat bygger en testbåt, som inte får överstiga 12 meter total längd (LÖA), bland annat har American Magic byggt the Mule som också faller i denna kategori. 

Te Kāhu kommer att användas av teamet för träning och fortsätta utvecklingen under merparten av 2020 då ENTZ:s AC75 Te Aihe kommer att fraktas till Europa där hon ska delta i World Series som ska seglas i Cagliari 23-26 april och i Portsmouth 4-7 juni. 

"Vi är verkligen glada att få sjösätta Te Kāhu idag. Vi har lagt extremt mycket tid och tanke på designen och byggandet av henne, ett arbete som löpt parallellt med byggandet av Te Aihe och arbetet med AC75:a nummer två" sa Grant Dalton, VD för Emirates Team New Zealand. 

"Det kanske kan tyckas att vi sjösätter vår testbåt lite sent, men redan tidigt i en kampanj måste man ta beslut, och vi får se i slutändan om de var rätt eller inte. Som lag beslutade vi att vi skulle behöva en testbåt, men också att vi initialt behövde fokusera på vår AC75:a" 

"Det är utan tvekan så att utmanarna fick ett tidigt övertag gentemot oss då de kom ut på vattnet fortare. Men, det var ett medvetet beslut från vår sida, och vi hoppas att det lönar sig i det låna loppet. Det är inte förens 2021 det ska avgöras" avslutar Dalton. 

Top