Medaljen är säkrad men vilken valör blir det för Lööf/Salminen i Starbåt!

Fredrik Lööf och Max Salminen har redan säkrad medaljen inför det avslutande medalracet, det finns också chans på ädlare valörer. Vi reder ut läget och vår expert Johan Wigforss kommenterar och analyserar hur stor chans det finns för avancemang för svenskarna.

Igår avslutade alltså starbåtarna sin grundomgång på tio seglingar. Ett lågpoängssystem användes för att summera ihop resulten, där en seger ger 1 poäng tvåa två poäng osv. Utifrån dessa resultat går de tio bästa båtarna vidare till medalrace, med sig in i denna final tar man sin poäng från grundomgången. Resultatet i medalracet räknas dubbelt i totalen och om två båtar får samma poäng i slutändan är det medalracet som avgör.

Så här ser ställningen ut inför morgondagens medalrace:

1. Percy/Simpson GBR           18p

2. Scheidt/Prada BRA             26p

3. Lööf/Salminen  SWE           30p

4. Melleby/Pedersen NOR       53p

5. Kusznierewicz/Zycki POL    54p

6. Mendelblatt/Fatih USA        59p

7. Stanjek/Kleen GER            64p

8. Pepper/Turner NZL            66p

9. O´Leary/Burrows IRL        75p

10. Rohart/Ponsot FRA          78p

Om man nu tittar tabellen ovan ser vi att marginalen ner till fjärdeplatsen för svenskarna är (53-30) 23 poäng vilket är ett ointagligt försprång i medalracet där det alltså endast är tio deltagare och man som mest kan får 20 poäng, som minst 2 poäng. Därför är medaljen redan säkrad för svenskarna.

Om vi istället tittar uppåt i tabellen ser vi att britterna leder på 18 poäng med 12 poängs marginal ner till Sverige det innebär att om svenskarna ska kunna knipa guldet så måste man vara fem båtar före britterna. Brassarna är tvåa med fyra poängs marginal till svenskarna, det innebär Lööf/Salminen måste slå Scheidt/Prada med en båt mellan sig.

Här är de (minsta marginal) vinnande kombinationerna för guld:

1 SWE, 3 BRA, 7 GBR

2 SWE, 4 BRA, 8 GBR

3 SWE, 5 BRA, 9 GBR

4 SWE, 6 BRA, 10 GBR

Naturligtvis går det även bra om tex:

1 SWE, 9 GBR, 10 BRA

Search magazines expert Johan Wigforss kommenterar läget:

Det kommer att bli väldigt spännande att se medalracet imorgon, Sverige har allt att vinna men jag tror att vi för nöja oss med brons, vilket dock inte är fy skam. Scheidt och Percy seglar så bra och har så mycket rutin att de ska kunna bevaka Sverige utan problem.

Det som dock talar för svenskarna fördel är att det antagligen kommer att bli väldigt lätta vindar imorgon som snurrar till det lite, i lättvinden är det svårtare att bevaka och det öppnar upp möjligheter för Fredrik och Max. Är det stabil vind så blir det nog svårt att avancera, men inte omöjligt!

Medalracet är planerat till 14:00 svensk tid och sänds på svt.

Till Radiosporten säger Fredrik och Max att man går för vinst i medalracet och får sen se hur långt det räcker!

Se även vår seglingstudio inför OS seglingarna, det verkar som vi hade ganka rätt på det mesta utom vädret som varit ovanligt soligt för Weymouth.

'

Top