Mayflower Autonomous Ship

Mayflower Autonomous Ship är ett projekt som har som målsättning att bygga "världens första självseglande fartyg i full skala". Tanken är att fartyget skall segla över atlanten för egen hand, 2020, som ett historiskt återskapande av skeppet Mayflowers seglats mellan Plymouth och USA 1620.


Den planerade seglatsen 2020 kommer dock vara av mer högteknologiskt slag. Mayflower Autonomous Ship som kommer bli 32,5 meter långt, drivs av dels förnybar energi via sol- och bränsleceller, dels av vindkraft i form av segel. Fartyget kommer också ha drönare med sig ombord som skall utföra experiment under resans gång. Den två-mastade riggen med konventionella segel skall kunna producera hastigheter runt 20 knop. Furlingseglen kan rullas in i bommen och på så sätt även revas i olika kombinationer. Med tanke på att skeppet också kommer gå för motor i lägre hastigheter så har man valt ett trimaranskrov då man bedömer det som det mest effektiva i lägre hastigheter.

Just nu bygger man modeller för testning innan fullskalebygget sätts igång. Projektet bedrivs i Plymouth och är ett partnerskap mellan en rad intressenter, Plymouth University, företaget Msubs och yachtdesign-firman Shuttleworth Design.

Spana in videon nedan och läs mer om projektet på www.shuttleworthdesign.com.


Top