Mathieu Richard får wildcard till Stena Match Cup Sweden

Mathieu Richard blir en av två skeppare som bjuds in till Stena Match Cup Sweden 2013 med ett wildcard. Fransmannen nådde ända fram till finalen på Marstrand 2009 och samma år rankades han som världens bästa matchracingskeppare.


Mathieu Richard är inte en av de åtta skeppare som tilldelats ett tourkort i årets upplaga av Alpari World Match Racing Tour, världscupen i matchracing för herrar. Trots det har han säkrat deltagande i flera av årets deltävlingar och är bland annat inbjuden med ett wildcard till Match Race Germany som startar imorgon (onsdag 15 maj). Nu är det klart att Richard och hans lag även fått ett wildcard till Stena Match Cup Sweden på Marstrand i juli.

– Med 12 deltagande lag trodde jag att det skulle bli svårt för oss att få en plats och jag är väldigt glad att vi fått ett wildcard till tävlingen. Det är bra för laget att delta i regattor och nu siktar vi på att få bra resultat i tävlingarna innan Marstrand så att vi är rejält uppvärmda och kan prestera även där, säger Mathieu Richard.

Med en ny sponsor i ryggen hoppades Richard och hans GEFCO Match Racing Team att de skulle få ett Tourkort 2013, vilket hade garanterat dem en inbjudan till samtliga deltävlingar under året. Trots en viss besvikelse när de lämnades utanför när Tourkorten presnterades i mars fortsatte de satsa på världscupen genom att söka inbjudningar till de enskilda evenemangen. Hittills har de bjudits in till fyra av sju deltävlingar; Tyskland, Korea, Sverige samt Bermuda och Richard har tunga meriter att visa upp från de senaste åren. 2009 tog han sig till final på Marstrand och samma år rankades han som världens bästa matchracingskeppare.

– Konkurrensen i världscupen är helt klart väldigt hög och de flesta av seglarna på Touren var med förra året så de vet vad det handlar om och har mycket rutin. Alla lag är väldigt bra men utav dem tror jag att det är världsmästaren Ian Williams som blir svårast för oss att slå, säger Mathieu Richard.

Stena Match Cup Sweden är den tredje av sju deltävlingar i matchracingvärldscupen för herrar och de åtta lagen med Tourkort har en garanterad plats i Marstrand. Mathieu Richard och hans lag är en av två besättningar som får ett wildcard till tävlingen och vilket det andra laget är presenteras de kommande veckorna. Dessutom kvalar två lag till sig en plats genom GKSS Spring Cup 25-26 maj där det bästa internationella laget och det bästa svenska laget vinner en biljett till att tävla i Stena Match Cup. I regattan på Marstrand 1-6 juli ingår även en damtävling och vilka lag som ställer upp där presenteras inom kort.

Skeppare Open Class Stena Match Cup Sweden 2013

Ian Williams (GBR)

Björn Handen (SVE)

Phil Robertson (NZL)

Keith Swinton (AUS)

Pierre-Antoine Morvan (FRA)

Johnie Berntsson (SVE)

Taylor Canfied (USA)

Adam Minoprio (NZL)

Wild Card 1 - Mathieu Richard (FRA)

Wild Card 2 – Presenteras inom kort

GKSS Spring Cup, Internationell kvalplats - presenteras 26 maj

GKSS Spring Cup, Svensk kvalplats - presenteras 26 maj

Alpari World March Racing Tour 2013

Match Race Germany, 15-20 maj

Korea Match Cup, 28 maj - 2 juni

Stena Match Cup Sweden, 1-6 juli

Chicago Match Cup, 6-11 augusti

Dutch Match Cup, 17-22 september

Agro Group Gold Cup, 7-13 oktober

Monsoon Cup, 2-7 december

Top