Matchracing skräll - Ian Williams femfaldig världsmästare är utslagen

Matchracing skräll i åttondelsfinal - Ian Williams femfaldig världsmästare åker ut i åttndelsfinal mot nybakad student. Med de orden skrivna är vi mer än exalterade över snacket med Fredrik som finns på plats. Vad är det som händer där borta? Hej Fredrik och grattis till avanceringen. Vi ser bilder på båtar som välter och massor av action, hur har dagen i Perth varit?

- Ja det har varit en häftig seglingsdag här i Perth. Det har blåst en del men framför allt kom vinden från nordost/ost, en ganska ovanlig riktning här. Det var en del rengskurar och skift med vind som kom ner över en hög kulle och vred åt all håll. Det var en tuff men kul dag för alla på vattnet.

Kanske inte lika kul för förlorarna. Ni är nu halvvägs genom åttondelsfinalerna, hur har det gått?

- Det är sant. Häften av alla som seglat är nöjda, som vanligt i Matchracing alltså. Vi är lite mer än halvvägs faktist, fem av åtta par har seglat.

Föst seglade Taylor Canfield mot de unga holländarna i Sailing Team NL där Pieter-Jan Postma styr. Det slutade 3-0 men det var faktiskt inte riktigt en så klar seger som det såg ut på pappret. Amerikanerna såg starka ut men de seglade inte helt rent. Holländarna var uppe och högg några gånger men räckte inte riktigt till.

Sen seglade vi, 36 Below Racing mot Jonas Warrer. Det blev en knäpp match där vi först slarvade lite och helt plötsligt låg under med 0-2. Men lyckades sedan vända till 3-2. Härligt att ha fått känna på att segla under press och lyckas. Vi är en ny konstellation och har mycket att jobba på. 

Yann Guichard gjorde processen kort med Sam Gilmour. Alla tre Gilmour bröderna var med och seglade men nu är det bara David som är kvar. Jag tror att Sam kan mycket bättre. Han tog ledigt från OS-satsningen i 49er och hopppade in och gjorde kvalet lite på vinst och förlust och hade nog inte riktigt hunnit träna ihop sig med resten av gänget. Pappa Peter Gilmour, America´s Cup och Marstrands legendaren står uppe i publiken och granskar. Det vore kul att få höra hur det går till när han läxar upp sönerna.

Sedan var det dags för dagens stora skräll. Den unga men erkänt duktiga katamaran och 49er seglaren från Perth Matt Jerwood utklassade den femfaldiga världsmästaren och vinnaren av förra årets Perth tävling Ian Williams. Ian och hans gubbar såg helt knäckta ut när de kom iland. De seglade inte bra, de välte igår och var mycket nära idag [fin bild nedan]

Sedan var det dags för ett hett derby. Evan Walker från Sidney mött den sista av Gilmour bröderna, David. Med ombord hos Dave har vi Jacob Wilson från Göteborg. Jakob seglade med Rahm förra året och har även styrt en del själv i mindre båtar. Jacob kör travare och hjälper till med taktiken. Han är väldigt älskvärd har ett snyggt skägg och är grym på att segla. Det blev en spännande match där Perth killarna och Jacob till slut vann med 3-2 och publiken jublade.

Vad händer i morgon?

Då skall resterande åttondelsfinaler seglas. Vi kommer troligen att få ledigt hela dagen så jag passar på att stretcha och ro ett pass med Mölndals roddklubb. När seglingarna drar igång skall jag vara på plats och heja hårt på Dackhammar och Holmberg. Vi kommer också att sätta oss ner och analysera video från dagens seglingar och försöka hitta var vi har störst förbättringspotential.

Tack och fortsätt kämpa där på andra sidan jorden, hoppas våra hejarop räcker enda dit. 

kaos

Mer information finns på www.wmrt.com.

Top