Mastbrott på Dongfeng

Vi hoppas att Martin och killarna inte är helt knäckta och snabbt hittar en lösning på hur de skall ta sig till Itajaí.
Enligt Volvo Ocean Race hemsida finns det en komplett reservriggen i Auckland, där också tillverkaren Southern Spars håller till. Säkerligen görs det nu planer på att transportera den till Sydamerika, frågan är om man försöker möta upp Dongfeng i nödhamnen i Argentina eller vid delseglingens slutmål i Brasilien. Tydligen fick alla riggarna en översyn under det förra stoppet av Southern Spars personal. Dongfeng har haft återkommande problem med sin rigg då mastskenan (skenan som håller fast storseglets förlik) lossnat upprepade gånger. Dongfeng har den fösta riggen som tillverkades för VO65orna.Svensken Martin Strömberg och skepparen Charles Caudrelier har varit med om mastbrott i dessa farvatten tidigare. I den förra upplagan av racet bröt Groupama masten men då hade man hunnit runda Kap Horn och lyckads göra en nödrigg och ändå ta sig i mål, Läget för Dongfeng är sämre då de har 240 sjömils hård segling kvar till rundningen av Hornet. Masten på Dongfeng gick, enligt rapporter från  båten, av utan förvarning i 30 knops vind strax ovanför det tredje spridarparet. De säger att de kan segla ok för babords halsar men inte lika bra för styrbord. De halvindar just nu in mot Argentinas kust och gör 6-7 knops fart.
Ingen skadad, teamet har avbrutit seglingen och seglar nu till hamnen Ushuaia i Argentina. Mastbrott på Dongfeng

Martin Strömberg

"Sjukt jobbigt! Faran är ännu inte helt över då vi fortarande inte fått ner biten av masten som gått sönder och två segel. Men vi jobbar på det och ska göra en ny insats när det snart blir ljust igen."PM

Volvo Ocean Race kan bekräfta att Dongfeng Race Team, med svensken Martin Strömberg ombord, har brutit masten under natten till måndagen 30 mars. Ingen ombord har skadats och besättningen befinner sig inte i någon omedelbar fara.

Incidenten inträffade 240 sjömil väst om Kap Horn klockan 0315 UTC. Besättningen rapporterar att masten brutits ovanför den tredje spridaren, i den övre delen av masten. Laget är nu på väg mot Ushuaia, Argentina och planerar i nuläget inte att fortsätta tävla i etappen från Auckland, Nya Zeeland till Itajaí, Brasilien.

– Jag är förkrossad, säger lagets franska skeppare Charles Caudrelier. Som ni sett i de senaste positionsrapporterna har vi med flit hållit tillbaks båten och inte attackerat på något sätt.

– Masten bröts utan förvarning i vind på cirka 15 sekundmeter. Vi kan inte segla säkert för styrbords halsar men vi kan få hyfsad fart för babords halsar. Vi kommer att fortsätta till Ushuaia och se över våra alternativ för att ta oss till Itajaí.

Maritime Rescue Coordination Centre (MRCC) är meddelade om situationen och står standby om hjälp skulle behövas.

Vi kommer att kunna ge mer information inom kort.

Maxus

Top