Maserati tar en ovanlig väg över ekvatorn

Nu är har Maserati Soldinis Multi 70 trimaran mindre än 5000 sjömil kvar till mållinjen i London och med en ledning på 1670 sjömil ska det mycket till för att inte ska slå rekordet.

Det handlar om rutten mellan Hongkong och London vilken är en klassisk rutt som seglades frekvent i slutet av 1800-talet av klipperskepp för att transportera te.

Besättningen stod inför ett tufft val, men verkar nu ha bestämt sig.

"För oss på Maserati är det dags att välja väg", förklarade skeppare Giovanni Soldini. "Vi hade två alternativ. Den första var att passera ekvatorn där vi alltid gör det, det betyder mellan 30° och 27° av longitud. "Så närmare Brasilien än den afrikanska kontinenten. "Det andra alternativet vi har sett de senaste dagarna", fortsätter Soldini, "är möjligheten att segla mycket närmare afrikas kust. Alla är överens, vi kommer att gå den ovanliga vägen som jag aldrig gjort tidigare men det ska fungera bra. "Att korsa ekvatorn på ca 10° av longitud och sedan fortsätta till Guinea kommer att spara många mil jämfört med det västra vanliga valet, men det är inte bara en genväg som Giovanni förklarar: "Vi kan tjäna minst 24-36 timmar på det här alternativet som kommer att göra att vi kommer från Senegal med en bättre vinkel i de nordöstra passadvindarna, för att gå sedan mot Azorerna och ta en front till England.”

Läs mer här.

Top