MARTIN STRÖMBERG INFÖR FJÄRDE ETAPPEN (INTERVJU)

Vi tar ett snack med Martin Strömberg inför den fjärde etappen av Volvo Ocean Race 2017-18 från Melbourne till Hong Kong.


Gott Nytt År Martin! Hur firade du in 2018?

– Vi hade prisutdelning igår kväll med de andra lagen, det var kul och spännande.

Kontrast till frystorkat?

– Precis, men i morgon är jag tillbaka på den vanliga dieten.

Vi har förstått att den senaste etappen var tuff för samtliga lag. Hur slitna var ni när ni steg i land i Melbourne?

– Det var nog ingen som tyckte att det här var en enkel etapp. Det var en tuff etapp, men jag tycker ändå att vårt lag lyckades hålla sig hyfsat hel. Många lag har haft skador på både båt och besättning. En eller ett par seglare kommer inte kunna göra nästa etapp p g a skador. Det känns skönt att vi tog oss igenom etappen på ett bra sätt med den här unga besättningen. Det är ett stort ansvar som vilar på oss lite äldre och mer erfarna.

Vad var mest utmanande för dig personligen?

– Att utmana både båt och besättning utan att för den skull riskera skador. Vi vill göra bra ifrån oss och utvecklas som lag. Det är en svår balansgång.

De senaste dagarna har vi sett förändringar i flera laguppställningar. Kommer ni göra några större förändringar i ert lag inför morgondagen?

– Vi byter navigatör. Vår navigatör, som bröt benet i somras, är nu tillbaka så nu kan Nico åka hem till sin familj och nyfödda dotter. I övrigt rullar det förutbestämda besättningsschemat på. Alla våra byten är planerade sedan tidigare. Det känns bra att vi inte har några större skador.

Vad ser du som den stora utmaningen på nästa etapp från Melbourne till Hong Kong?

– Först och främst kommer det bli varmt. Vi förväntar oss en hel del väderomställningar. Doldrums kommer sannolikt bli något lättare än vad vi är vana vid i Atlanten även om vi i princip seglade igenom området nu senast. För oss gäller det att hålla tempot upp hela vägen.

Det har varit ett kort stopp i Melbourne. Hur har ni laddat?

– Vi har haft en dag helledigt. Vi har jobbat med båten i två dagar för att se till att den är i form. Därefter har vi försökt och vila så mycket som möjligt och ladda med sömn och mat.

Nu är det bara en natts sömn i säng kvar innan du åter kliver ombord.

– Det stämmer. Det kommer bli en intensiv start. Vägen ut mot öppet hav är klurig. Vi räknar med att det blir en hel del gippdueller de första tre dygnen.

Tack för detta Martin! Vi önskar dig och Turn the Tide on Plastic en snabb och säker seglats till Hong Kong.

Klippet nedan är en sammanfattning av tredje och sista veckan av den tuffa etappen från Kapstaden till Melbourne. I morgon, den andra januari, startar fjärde etappen med målgång i Hong Kong.Top