Marie Björling Duell

Marie Björling Duell är med sex VM-medaljer i bagaget en utav Sveriges stora seglarprofiler. Åren efter millennieskiftet var hon i det närmaste oslagbar på matchracingarenorna runtom i världen och toppade rankingen fyra år i rad. Idag är hon inte lika aktiv på kappseglingsbanan men hon ägnar minst lika mycket tid, om möjligt kanske till och med något mer, åt segling genom sitt arbete. Vi möter henne dagarna innan SeglarTräffen för att prata om kärleken till havet och sporten men också nyttan och glädjen av att våga utmana sig själv.

Namn: Marie Björling Duell
Ålder: 49 (2018)
Kommer från: Göteborg
Bor: Med familjen i Gottskär
Hemmaklubb: SS Kaparen i Gottskär (under elitsatsningen för GKSS)
Sysslar med: Sedan maj arbetar Marie som Förbundsdirektör/Sportchef på Svenska Seglarförbundet. Hon är certifierad mental/idrottspsykologisk rådgivare och legitimerad sjuksköterska samt barnmorska. Hon har arbetat både inom sjukvården, medicinsk teknik och läkemedel. Närmast kommer hon från Kompetenshamnen.

Marie Björling Duell älskar att vara på havet i alla dess former

Marie tillbringade barndomens somrar i Gottskär. På föräldrarnas initiativ började hon på seglarskolan där. Tanken var först och främst att hon skulle träffa nya kompisar, men visst vore det härligt att få lära sig segla också.

– Första sommaren gick jag alla veckorna man fick gå. Jag kände att det där var min grej och därefter har det bara fortsatt, berättar Marie och fortsätter. För mig var seglingen väldigt social, jag träffade många nya kompisar och vi hade väldigt roligt ihop. Seglingen var starkt kopplad till äventyr. Vi seglade till exempel till Ölmanäs på kvällskappsegling. Lika viktigt som att tävla var äventyret att segla dit tillsammans, lägga till sin lilla optimist vid bryggan, anmäla sig, köpa en glass i kiosken och segla hem igen.

Marie Björling Duell. Foto Search Magazine

”Lika viktigt som kappseglingen var äventyret att segla dit tillsammans. Lägga till sin lilla optimist vid bryggan, anmäla sig, köpa en glass i kiosken. Och segla hem igen.” - Marie Björling Duell

Marie var, enligt egen utsago ”ingen stjärna i Optimist”, det var först när hon började segla E-jolle i fjortonårsåldern som det släppte på kappseglingsbanan. Hon seglade några VM, NM och vann SM. Trots framgångarna kan det verka långt från ungdomslandslaget till världstoppen men vad gör det när man har kul på vägen. Marie seglade olika jollar och kölbåtar samt Express och J24 som var två stora entypsklasser på västkusten under 90-talet. Men det internationella genombrottet kom i samband med ISAF Sailing World Championship 1998 i Dubai som Marie och hennes seglarkompisar lyckades kvalificera sig till.

– Det var då vi bestämde oss för att göra en mer seriös satsning i matchracing. I samband med att vi formade laget till tävlingen satte vi också upp mål för vad vi ville åstadkomma som team. Ett av dem var att bli bäst i världen. Vi började bygga teamet och skapa förutsättningar med sponsorer och annat. Vi satsade målmedvetet, blev bättre och bättre och tre år senare toppade vi världsrankingen.

Marie berättar vidare att alla i laget var delaktiga i att driva satsningen framåt.

– Vi var som flest åtta personer i teamet och i stort sett samma gäng hela tiden. På världscuptävlingar där besättningen bestod av fyra personer ställde vi upp med två lag. När vi seglade storbåt plockade vi de sex som hade möjlighet. Det var en väldig styrka att alltid ha en ”egen” seglare att ta in om någon var sjuk, skadad eller gravid.Marie fortsätter. Det var den bästa livsskolan för alla typer av uppdrag man har, skulle jag vilja säga; hur man jobbar i team, utvecklas tillsammans och hur man presterar när man verkligen behöver det som bäst. Många gånger är man hungrig och trött och marginalerna är små. Man sätts på prov samtidigt som man skall hålla sams, fatta snabba beslut och vara konstruktiv. Fixar man det där så fixar man det mesta.

Det är inte bara på kappseglingsbanan som Marie har visat framfötterna. Hon har en gedigen utbildning inom flera områden och har inte heller varit rädd för att byta karriärsinriktning. Idag arbetar hon som Förbundsdirektör/Sportchef på Svenska Seglarförbundet.

– Jag ser som min viktigaste uppgift att skapa bästa möjliga förutsättningar för svensk segling. Inte minst förutsättningarna för alla seglingsklubbar, det är ju där det mesta av det magiska sker. Men arbetet spänner över en väldig bredd, från seglarskoleverksamhet till SWE Sailing Team/OS-segling och allt däremellan. Sedan ett par år tillbaka arbetar förbundet med visionen ”att seglingen skall vara tillgänglig alla”. Vi vill utveckla idrotten segling så det smalnar av något i det. Samtidigt har vi tre områden som vi strategiskt sett arbetar extra med just nu och det är vårt varumärke, enkelhet och effektivitet. Det är viktigt för svensk segling att synas, inte bara kopplat till de andra specialförbunden i Riksidrottsförbundet utan även till media, näringsliv och annat. Vi arbetar också mycket med att sänka trösklarna för att kunna välkomna fler människor in i seglingen. Vi vill att det skall vara lätt att hålla på med segling. Vi vill också underlätta vardagen för våra klubbar och där är vår nylanserade digitala plattform Sailarena ett exempel på det.

När det kommer till effektivitet arbetar vi med att skapa en organisation som får ut så mycket som möjligt av resurserna vi lägger in i den, från ett ekonomiskt perspektiv, men också från ett verksamhetsperspektiv.

Mycket av det Marie lärt sig inom segling har hon haft glädje av i sitt arbetsliv. Men till sin nuvarande tjänst har hon också haft glädje av att ha gjort många olika saker i sitt yrkesliv.

– Det är en komplex roll som spänner över många olika områden.Jag har drivit eget företag i 10 år med allt vad det innebär, jag har jobbat i olika typer av organisationer och med försäljning och marknadsföring. Från vården tar jag med mig erfarenheten av att fatta beslut. Som barnmorska är det oerhört viktigt att snabbt överblicka en situation och ta rätt beslut. Familjelivet hjälper mig också. Jag är van att ha många bollar i luften och verka när det är mycket brus runt omkring.

Tycker du att seglingslandskapet har förändrats sedan du själv satsade?

– Till viss del ja. Det finns ju till exempel fler klasser idag. Kostnadsbilden beror ju väldigt mycket på vilken klass man väljer. Matchracing är fortfarande en förhållandevis ”billig” form av segling då man inte behöver ha sin egen båt. Vi i vårt team hade ju jobb vid sidan om seglingen även om vi tog ut extra semester ibland. Det kan vara svårare idag. Insatsen är högre, både vad gäller tid, ansträngning och ekonomi för att hänga med i toppen. Det viktigaste är att följa sitt hjärta och drömmer man om att satsa på segling, i form av idrott eller yrke, så skall man göra det. Prova gärna olika saker. Jag har bytt karriär flera gånger i livet och för mig har det varit förenat med utveckling och ny energi.

Marie Björling Duell. Foto Search Magazine

”Jag älskar att vara på havet i alla dess former. Intensiva kappseglingar på tio minuter där det är här och nu som gäller och inga andra tankar tar plats. Men jag älskar lika mycket att glida fram bland öarna på västkusten och blicka ut över horisonten. Det ena behöver inte utesluta det andra.” - Marie Björling Duell

Vi avslutar med att fråga om framtida seglingsdrömmar och hon nämner Laser Mastersegling och att någon gång i livet kanske segla jorden runt.

– Vi brukar prata om livslångt idrottande och där ligger segling väl framme. I många idrotter finns ett bäst-före-datum. Inom segling kan man kompensera bristande fysisk förmåga genom att segla smartare. Se bara på Sune Carlsson (Hall of Fame 2017) som seglade SM i Starbåt 84 år gammal och vår seglingslegend Pelle Pettersson som fortfarande är verksam inom sporten. Segling är också gränsöverskridande. Vi kan blanda killar och tjejer, juniorer och äldre vilket inte bara innebär unika tillfällen för kunskapsöverföring, utan också väldigt mycket glädje och gemenskap. Segling är fantastisk på så många vis.

Text: Search Magazine

Marie Björling Duell. Foto Search Magazine

Top