Man i hemmabyggd båt räddad efter 100 dagar till havs

En Australiensisk man i en hemmabyggd segelbåt har räddats utanför Hawaiis kust 104 dagar in i hans hemresa från Panama.


Den 62-årige seglaren försökte nå Australien, en sträcka på ca 7500 sjömil, i en nio meter lång båt utan varken motor eller kommunikationsutrustning.

Den ensamme seglaren kom av kurs efter hårt väder och han tvingades in mot Hawaii där han lyckades nå ut tull ett passagerarfartyg ca sex kilometer från Maui i söndags eftermiddag.

Mannen, som inte har blivit identifierad, verkade förvirrad och hade problem att segla mot hamnen, sade besättningen på räddningsbåten.

Förutom att han saknade VHF-radio och annan kommunikationsutrustning var båtens segel i mycket dåligt skick enligt kustbevakningen, som bogserade in hans båt, Kehaar Darwin, till Sugar Beach på Maui.

”Att vara vilse på havet i en båt utan kommunikationsutrustning kan vara livsfarlligt om det inte hanteras snabbt,” sade Jacob Schlereth på Mauis kustbevakning.

Den Hawaiianska skärgården är den mest isolerade bebodda platsen på jorden med 3800 km till närmaste bebodda plats, Kalifornien.

Den amerikanska kustbevakningen planerar att intervjua den bestämda seglaren innan han fortsätter sin resa mot Australien.

Top