Man över bord och dramatik på första dagen av SSL Gold Cup

Igår drog det tredje testeventet för SSL Gold Cup igång. Svenskarna inledde starkt med en andra plats i första racet och ledning i det andra. Då hände det som inte fick hända. Ett backstag gick av och taktikern Mattias Rahm föll i det iskalla sjövattnet. Det gick bra med Mattias och med båten men ombord förbyttes glädje mot besvikelse.

Det är en förtävling till världsmästerskapen i lagkappsegling där världens bästa seglarnation skall utses. Tävlingen kommer att gå av stapeln i juni nästa år. 56 nationer kommer då att finnas på plats och de bästa seglarna från varje land är uttagna till ländernas respektive lag. Formatet kommer att vara likt fotbolls-VM med en grundomgång och finalspel. Besättningarna kommer att vara en blandning av högt rankade jolleseglare och ärrade storbåtsproffs. Just nu är det svenska laget och seglar ett tredje test-event nere i Schweiz. Man tävlar mot Spanien, Österrike, Polen, Serbien, Slovenien, Danmark och Peru.

Foto: Lapo quagli, SSL Gold Cup

Så här säger rorsman Max Salminen om dagen: ”Det är fantastiskt att äntligen få komma igång och tävla. Vi var här nere på träningsläger för ett par veckor sedan. Det är spännande att ta ett gäng duktiga individualister och försöka bygga ett lag. Vi har fått till en fantastisk laganda och driv. De andra nationerna kallar oss för Vikingarna och jag tror det är lite rädda för oss. Idag var dock lite av en besvikelse. Vi startade inte så bra men visade att vi var snabba när vi väl fick fart och då kunde vi segla upp oss. Det är väldigt irriterande att vi var tvungna att bryta för ett tekniskt problem som vi inte kunnat förutse. Men sådan är seglingen ibland. Nya friska tag i morgon.”

Foto: Martina Orsini, SSL Gold Cup

Kappseglingarna startade igår onsdag och avgörs med en final på söndag. Man seglar i identiska 47 fots båtar. Man är 9 personer ombord och varje lag har två avbytare. I det svenska laget finns många namnkunniga seglare, band annat de tre OS-medaljörerna Max Salminen, Josefin Olsson och Fredrik Bergström. Resten av laget består av några av sveriges duktigaste seglare från både offshore, match acing och OS-discipliner; Fredrik Aurell, Jesper Stålheim, Johannes Pettersson, Lovisa Karlsson, Emil Forsgren, Axel Munkby, Mattias Rahm och Jakob Wilson.

Foto: Lapo quagli, SSL Gold Cup

Följ det svenska laget via @SSLTEAMSWEDEN på Instagram och Facebook. Allt om tar Sailors League hittar du via @StarSailorsLeague.

Tidigare artiklar från årets säsong:

SSL Gold Cup Team Sweden

Emil Forsgren fördäckare i svenska SSL-teamet

Josefin Olsson, Lovisa Karlsson, Emil Forsgren, Jesper Stålheim, Mattias Rahm, Fredrik Bergström, Fredrik Aurell, Axel Munkby, Jakob Wilson, Johannes Pettersson och Max Salminen. Foto: Martina Orsini, SSL Gold Cup

Top