MALIN & JOHAN - SANNA ENTUSIASTER

Malin Broberg/Johan Röök är redan efter en säsong ett samspelt team i sin 505. Privat är de också ett par sedan flera år. Hur fungerar det och vad driver dem att som vuxna fortsätta vara entusiastiska jolleseglare? Du kommer få möta Malin och Johan vid tre tillfällen; före, under och efter säsongen.

INTE BARA JOLLE

Jag trä ar Malin och Johan en kall marsdag, över en kopp te och frågar nyfiket varför de fortfarande seglar jolle. Malin förklarar: “Jag har inte seglat jolle hela tiden, men vi började båda i jolle och lärde känna varandra som unga. För mig var det först Optimist och sedan E-jolle.” ”Jag började också med Optimisten, men fortsatte i Snipe med min syster”, fyller Johan i. När Malin bildade familj blev det kölbåt och ett tävlingsuppehåll på nästan 20 år. Johan bildade också familj, men fortsatte med jollesegling och tävlade bl a med 14-fotare. Hav och vatten betyder mycket för dem båda.

SNABBA BESLUT

Som separerade träffades de för nio år sedan, och ville göra något kul tillsammans, varför inte segla jolle ihop? Snipe testades, men båten behövde kompletteras med nya block. De gick till Christer Båth och kom ut ur butiken som nyblivna ägare till en RS-500. Efter några roliga och framgångsrika säsonger, med en andraplats på VM som bäst, var de mättade, samtidigt som de började känna press att prestera. När aktiviteten i klassen gick ner valde Malin och Johan att byta. 505 var ett alternativ, men det fanns få kvinnor som förebilder. De lånade en båt och det kändes helt rätt. Två dagar senare hade de, med stöttning av 505-förbundet, köpt en egen 505 i England! Snabba beslut verkar vara en specialitet för detta samspelta seglarteam.

VARFÖR JOLLE SOM VUXNA?

”Förklaringarna är många, men den fysiska delen av segling är en stor del av grejen”, framhåller Malin. ”Det är kul att göra något ganska svårt tillsammans, att inte slå sig till ro, utan a utmana sig”, förklarar Johan. ”Det är också en fantastisk bra stresshantering att segla jolle, man måste vara närvarande fullt ut. Men det är nog viktigt att båda vill lika mycket för att det ska funka, och det gör vi”, säger Malin med ett stort leende och fortsätter: “Jolleseglingen är verkligen ett gemensamt projekt, det är jäkligt kul och coolt att kunna göra detta ihop.”

Text Per-Eric Thörnström

Läs resten av texten i årets tredje nummer av Search Magazine. Prenumererar gör du här.

Top