Magister Barne

Det är rast på skolan och nästan alla elever har gått ut. En tioårig tjej sladdar efter och håller på att plocka ihop sina matematikböcker. Vi pratar om lektionen som precis tagit slut. – Jag tror inte de lyssnar på vad du säger, säger hon och ser samtidigt jätteglad ut. Två steg fram och ett steg tillbaks. Det här var definitivt ett bakåtsteg.

Bilden ovan togs när Johan Barne, Kristian Nergaard och Anders Pedersen under Scandinavium Gold Cup i Australien tidigare i år som de dominerade och vann efter endast tre seglade race.

"2020 skall bli en av de mest hektiska säsongerna hittills. Jag har seglat mellan 100 och 150 dagar per år de senaste 30 åren och årets säsong är späckad med spännande projekt. Allt är klart men under några veckor i mars försvinner jobben som slaskig vårsnö i Branäs skidbacke. Absolut alla jobb raderas bort från kalendern och när den här krönikan skrivs så ligger bara sensommarens och höstens seglingar kvar i väntan på den närmaste framtidens utveckling.

Nu är det dags att ta fram plan B. Att samtidigt vara Civilingenjör och Civilekonom, frisk hälsa, ett glatt humör och BC-körkort kan ju vara bra när man söker jobb. Om nu inte arbetslösheten samtidigt stiger till en historiskt hög nivå. Samtidigt är det ju seglingen jag vill syssla med och verkligen kan. Det får bli plan C istället. Snickra på det egna huset, undervisa och föreläsa om navigation på nätet och skaffa lite extrajobb.

Skolan där mina barn går och har gått behöver hjälp. Grundskolan fortsätter att ha öppet samtidigt som många lärare är hemma med förkylningssymptom. Det är dags för magister Barne att kliva in i matchen.
Jag är full av respekt för alla vardagshjältar i Sverige. Det är inte lätt att vara lärare i skolan. Jag antar utmaningen och vill vara bra. I alla fall jämfört med andra vikarier. Ofta går det bra men ibland går det sådär. Det blir en emotionell berg- och dalbana där resultatet ofta beror på några få enstaka elevers dagsform. Det gäller att vara hårdhudad och inte ta motgångarna så personligt. Precis som i seglingen kan man inte påverka eller kontrollera alla faktorer. Man kan bara göra så gott man kan och se hur långt det räcker.

Vi ringer dig först. Eleverna tycker du är sträng, säger intendenten på skolan och lyckas skratta med i princip hela ansiktet utan röra på munnen. Precis som en boxningspromotor som försöker hålla sig för skratt när den säger ”Inget bråk på invägningen” till sin boxare och samtidigt önska att det just blir så.

Jag har alltid varit intresserad av utveckla min kommunikation och vill gärna vara en bra föreläsare eller krönikör. Om man kan lyckas hålla intresset uppe för industriella revolutionen eller procenträkning i en sjätteklass så borde det ju bli en baggis att hålla föredrag om proffs-segling för redan seglingsintresserade medlemmar i ett klubbhus någonstans.

Det är roligt att se vad som fungerar. Att flytta sig runt i klassrummet medan man pratar, söka ögonkontakt med så många elever som möjligt, använda kroppsspråk att komplettera det man säger. Fråga om det finns ytterligare frågor innan man själv får möjlighet att avsluta. Börja med det viktigaste och sedan utveckla istället för att börja med bakgrunden och tappa intresset innan man kommit till slutklämmen.

Ibland är man i lärarnas egen himmel. Jag är hjälplärare och sitter med 4 elever som verkligen behöver extra hjälp. Vi pratar om hur man som pizzabagare skulle sätta sina priser på pizzorna, vilka skatter man behöver betala och hur man får hela bageriet att gå ihop. De är genuint intresserade och känslan är underbar. Är det något jag upplevt som lärare så är det att eleverna nästan aldrig är taskiga eller elaka. Det är bara så många som har så oerhört svårt att koncentrera sig.

Jag har skrivit om det så många gånger förut. Den absolut viktigaste egenskapen hos en bra seglare är förmågan att fokusera och koncentrera sig på uppgiften. Stänga ute störande moment och faktorer man inte kan påverka.

Fördelen med att man får mer tid över är att man har bättre möjligheter att ta hand om sig själv. I likhet med många andra tränar jag som aldrig förr och är i bättre fysiskt trim än på många år. Jag blir inspirerad av berättelser om ”running streaks” och tränar varenda dag. En sådan möjlighet! Jag hoppas många får chans att ta det lite lugnare, leva lite enklare och ta hand om sig själva och att så få som möjligt får problem med varken virus eller ekonomi.

Livet går vidare. Alla blir tvingade att anpassa sig. Jag får i alla fall en hel del uppgifter från Svenska Seglarförbundet och SOK med utvecklingsprojekt kring meteorologin för OS-landslaget. Nu får vi ytterligare ett år på oss att förbereda seglarna för OS i Enoshima, ännu mer väderstatistik att ta hand om, fler möjligheter att utveckla våra verktyg att analysera och presentera data."
 
Text Johan Barne

Top