Mötet mellan giganterna inom segling

Mitt inne i vår vackra huvudstad möts sedan 2010 seglarvärldens giganter i Sveriges enda riktiga Big Boat Race. Bakom initiativet, som är lika mycket en tuff kamp på banan som en social mötesplats, står Gamla Stans Yacht Sällskap. 


Att kappsegla stora segelbåtar är något helt speciellt och att det dessutom sker mitt inne i Stockholm gör det oförglömligt. Gamla Stans Yacht Sällskap (GSYS) har sedan 2010 arrangerat Sveriges enda riktiga Big Boat Race mitt inne i Stockholms inre vatten. 

Vad menas då med Big Boat? 

GSYS har definierat det som en segelbåt på minst 48 fot. Alla båtar som klarar storleken är välkomna, oavsett om de är moderna plastbåtar eller klassiska jakter. För att kappseglingen skall vara ”rättvis” används ett handikappsystem som heter SRS - Svenskt Respit System. För att erhålla ett SRS-tal behöver båtägaren registrera ett stort antal mätpunkter på båten samt på seglen. Systemet, som använts i ett par decennier och är det som Svenska Seglarförbundet rekommenderar för kappseglingar med båtar i olika storlekar, om man inte seglar för ORC som är mer anpassat för moderna båtar.

Big Boat Race powered by Stockholms Båtsnickeri. Foto: Malcolm Hanes

Big Boat Race genomförs alltid helgen före midsommar och är för många ett genrep inför Gotland Runt, en chans att kolla båt och besättning. Helgen ramas in med en BBQ på fredagskvällen när båtarna samlas vid Nya Djurgårdsvarvet nyrenoverade kaj. På lördagen är det skepparmöte med efterföljande kappsegling.

Big Boat Race powered by Stockholms Båtsnickeri arrangeras av Gamla Stans Yacht Sällskap (GSYS). Foto: Malcolm Hanes

Ett av GSYS viktigaste mål är att visa upp segling i Stockholms inre vatten. Därför paraderar alla deltagarna runt Nybroviken för att sedan genomföra en jaktstart vid Kvarnholmens fasta märken. Jaktstart betyder att alla båtarna har en egen starttid som är beräknad för att båtarna skall gå i mål så nära varandra som möjligt tidsmässigt. Den drygt 17 distansminuter långa banan går från Kvarnholmen via Nacka Strand, Frihamnen och Gåshaga tillbaka till målet utanför Slussen. Mellan Nacka Strand och Frihamnen gör båtarna två varv då den sträckan innehåller en tävling i tävlingen, en så kallad loop.

I år samarbetade GSYS med Föreningen Princess Svanevit för att denna kronjuvel skulle få uppmärksamhet men också för att klubben hoppas få se Princess Svanevit på startlinjen i Big Boat Race 2023. Foto: Sjöhistoriska Museet

Efter kappseglingen samlas alla vid världens längsta ljugarbänk för After sail med eftersnack. Prisutdelningen där klubben tack vare generösa sponsorer ser till att alla deltagande båtar får pris men självklart även pokal till vinnaren samt guld-, silver- och bronsmedaljer för de som hamnar på pallen.

Tävlingens sociala höjdpunkt är regattamiddagen där uppemot 140 personer får avnjuta en härlig middag med sång och tal i Sveasalen, Nya Djurgårdsvarvets stora festlokal med tydlig maritim miljö.

Big Boat Race powered by Stockholms Båtsnickeri 2022. Foto: Malcolm Hanes

I år samarbetade GSYS med Föreningen Princess Svanevit för att denna kronjuvel skulle få uppmärksamhet men också för att klubben hoppas få se Princess Svanevit på startlinjen i Big Boat Race 2023. Hennes första regattastart på många decennier. Genom samarbetet har både kunskap om och engagemang för Princess Svanevit skapats i seglarkretsar i såväl Sverige som internationellt.

Big Boat Race powered by Stockholms Båtsnickeri 2022. Foto: Malcolm Hanes

Förberedelserna för nästa års Big Boat Race, som går av stapeln den 17 juni, har redan påbörjats. Om du seglar en båt som kvalar in, håll utkik på www.gsys.nu för inbjudan eller föranmäl dig till info@gsys.nu.

Välkomna till Nya Djurgårdsvarvet för att beskåda kampen mellan giganterna. 

Text: Patrick Ståhle - GSYS
Foto: Malcolm Hanes

Om du vill läsa mer om Princess Svanevit rekommenderar vi följande artiklar:

Princess Svanevits ägare död men drömmen om att ta hem båten lever vidare (2016)

Lyckligt utmattad blir den som efter nio år tar hem seglande Princess Svanevit (2017)

Följ med på konstrunda på Tolvan Princess Svanevit (2017)

Se fler vackra detaljer från Prinsessans inre (2018)

Big Boat Race powered by Stockholms Båtsnickeri 2022. Foto: Malcolm Hanes 

Top