Möt den mystiska Kamtandshajen

Kamtandshajen är en sällsynt firre som lever i djuphavet och man vet mycket lite om dess biologi, men nu har ett forskarlag från USA lyckats följa en sådan kamtandshaj genom att med hjälp av en ubåt sätta fast en sändare på hajen.

Den Sexbågiga kamtandhaj (Hexanchus griseus) förekommer i tempererade och tropiska havsområden i västra och östra Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen samt i Medelhavet.

Hajen håller främst till på djupt vatten och kan simma ner till 2 000 meters djup. Yngre hajar håller vanligen till på grundare vatten än äldre och större hajar. Honan får mellan 22 och 108 ungdjur per kull. Hanar blir könsmogna när den når en ungefärlig längd av cirka 3,15 meter och honor vid omkring 4,20 meter.

Sexbågig kamtandhaj är en stor och kraftigt byggd haj med brett huvud och relativt kort och trubbig nos. Munnen är stor och rundad. De stora gröna ögonen sitter framför munnen.

Kamtandshajen är en primitiv haj som kan bli hela 8 meter lång. Den lever mestadels i djuphavet men kan komma upp på grundare vatten. I övrigt vet man mycket lite om den. Nu har ett forskarlag från USA lyckats filma och sätta fast en sändare på en sådan haj. 

Proceduren var komplicerad; En ubåt användes för att placera sändaren på hajen på flera hundra meters djup. Först lockade forskarna till sig hajarna genom att lägga ut bete. Därefter kunde man närma sig hajarna. Vid de första försöken att märka dem studsade märket av hajarna men till slut fungerade det. 


 

Top