MÄSTAREN NISSE HJÄLPER DEN SOM VILL ÅTERSTÄLLA GAMLA RIGGAR

Fotografiet ovan: I Barkassskjulet vid Marinmueeet i Karlskrona tillverkas mycket av de utrustning som krävs för att hålla barkasserna seglande och fullriggaren Jaramass i bra skick. Foto Olle Appelberg


De klassiska segeljakterna i Sverige och Finland är en fantastisk flotta av unika båtar, men ofta är de ganska långt från originalet. Det förekommer vinschar av senaste modeller istället för originalens taljor och block, delade lateralplan, mängder av epoxiförstärkningar och inte minst lättmetall- och kolfiberriggar. Ofta är det moderniseringar som exempelvis i Medelhavets regattor skulle mötas med fasa och straffas stenhårt enligt CIM-regeln för klassiska båtar.

Så har det varit länge men under de allra senaste åren har flera båtar återgått till de ursprungliga riggarna i trä. För den som söker kunskap om äldre riggar, knopar och tågvirke är riggmästaren Nisse Gustavsson vid Marinmuseet i Karlskrona en källa till kunskap. Nisse driver också en egen verksamhet www.nissessjomansbod.se där han erbjuder han hjälp med allt förekommande knop och sjömansarbete på naturmaterial och syntet, splitsning av vajer och ändstyckspressning.

TEXT OCH FOTO OLLE APPELBERG

Top