Lysekil Women’s Match: Uppskjutet

Press meddelande: Vindar med stormstyrka i byarna ställer till det för Lysekils Segelsällskap Gullmar och Sailnet, som i samarbete arrangerar Lysekil Women’s Match. Tisdagens planerade inledning av round-robin skjuts därför upp till onsdag morgon 9.30:– Väder och vind kan vi inte påverka själva, men prognosen för onsdagen ser bättre ut, kommenterar Anna Holmdahl White, projektledare för Lysekil Women’s Match.

Tävlingarna i Lysekil Women’s Match kunde inte påbörjas under tisdagen som planerat. Orsaken är att vindar, som når stormstyrka i byarna, sveper över tävlingsområdet på Kyrkviksbukten vid Släggö. Då är det helt enkelt inte tillräckligt säkert att segla, inte ens när det är världens absolut främsta kvinnliga matchracing-besättningar som ska göra upp:


– Vi sätter alltid säkerheten främst, så dagens beslut var lätt för tävlingsledningen att fatta. Matchracing är en kappseglingsform med spännande och intensiva drabbningar mellan två båtar, och risken för skador på både båtar och besättningar ökar när vindstyrkan stiger, förklarar Anna Holmdahl White.

I evenemangsområdet i Havsbadsparken läar det däremot en aning, så där är det full fart med allehanda aktiviteter i solskenet bland tälten. Och inne på Oscars pågår ett välbesökt seminarium om Blue Growth. Besökarna har alltså en hel del annat att välja bland, även om själva seglingen inte pågår:

– Vi har primärt ett idrottsligt fokus, men vill också erbjuda ett program på land som ska passa hela familjen, påpekar Anna Holmdahl White.

Så här hårda vindar i augusti i Lysekil är en sällsynthet. Att man går miste om en tävlingsdag i en vindberoende sport som segling är däremot inte alls ovanligt, även om det i Lysekil Women’s Match bara inträffat en gång tidigare sedan starten 2004. Därför har arrangörerna många möjligheter att korta i programmet, för att ändå hinna med de viktigaste stegen före lördagens finalseglingar.

Exempelvis skulle det kunna handla om att bara köra en enkel round-robin istället för en dubbel, eller kanske att korta kvartsfinalerna till färre antal matcher. Detta kan tävlingsledningen i så fall ta beslut om senare.

(WIM Series la ut en minst sagt stormig video från idag) 

Skeppare i Lysekil Women’s Match 2016 (skeppare, nationalitet, världsranking 13 juli):

Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 1

Anna Östling, SWE, 2

Caroline Sylvan, SWE, 4

Pauline Courtois, FRA, 5

Stephanie Roble, USA, 6

Marinella Laaksonen, FIN, 7

Sanna Häger, SWE, 15

Lotte Meldgaard, DEN, 16

Alexa Bezel, SUI, 22

Johanna Bergqvist, SWE, 30

Ställning i WIM Series 2016 inför Lysekil Women’s Match (skeppare, nationalitet, WIM Series poäng):

1. Anna Östling, SWE, 25

2. Pauline Courtois, FRA, 22

3. Renée Groeneveld, NED, 20

4. Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 18

5. Caroline Sylvan, SWE, 16

6. Marinella Laaksonen, FIN, 14

7. Rikst Dijkstra, NED, 12

8. Antonia Degerlund, FIN, 10

9. Susanna Kukkonen FIN, 8

10. Diana Kissane, IRL, 7

11. Sanna Häger, SWE, 6

12. Sanna Mattsson, SWE, 5

Lysekil Women's Match startades 2004 och är med 250 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women's Match, som arrangeras 8 – 13 augusti 2016 av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar 2016 i Finland, Sverige, USA, Korea och finalen på Amerikanska Jungfruöarna. WIM Series erbjuder en prispott på 50 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

Top