Lysekil Women’s Match spänner musklerna - snart är det dags...

Tidigare världsettan gör comeback nästa vecka


– ska Marie Björling Duell lyckas vinna Lysekil Women’s Match?

Åren efter millennieskiftet var hon i det närmaste oslagbar på matchracingarenorna runtom i världen. Fyra år i sträck toppade hon världsrankingen överlägset. Hon har sex VM-medaljer, varav den senaste är ett silver från Lysekils-VM 2009. Nu gör Marie Björling Duell comeback – igen. Ska rutinen räcka till seger i Lysekil Women’s Match?

När Marie Björling Duell och hennes besättning startar i Lysekil Women’s Match på tisdag i nästa vecka, så är det med långt mer rutin än färska träningsdoser i bagaget. Det har visserligen blivit några enstaka träningspass vid hemmaklubben GKSS matchracingcenter i Långedrag, men när den tänkta världscupseglingen i Portugal sveptes bort av den ekonomiska krisen så fick de klara sig helt utan tävlingsinslag:

– Det har inte funnits utrymme tidsmässigt för en mer ambitiös satsning just nu, men vi brinner för matchracing och alla ombord har det som utgångspunkt. Vi ska vara med, vi ska ha roligt och vi ska göra vårt bästa i varje sekund och varje moment, deklarerar Marie målmedvetet och påpekar med ett leende att hon faktiskt aldrig lämnat matchracingscenen helt och hållet, bara pausat sin närvaro några gånger.

Stor rutin och hög lägstanivå

Det senaste uppehållet har varat sedan 2009, då Marie & Co sensationellt var en hårsmån från att slå australiensiskan Nicole Souter i finalen av Lysekil Women’s Match. Det året hade evenemanget dessutom VM-status, så resultatet innebar ett VM-silver för svenskorna. För Marie Björling Duell var det hennes femte:

– Vi var inte så nöjda med silvret direkt efter målgång. Men vi hade inte seglat tillsammans på ett par år, min yngsta dotter hade inte ens fyllt ett och jag var precis gravid igen de där första jobbiga veckorna. Så efter ett tag kändes det bättre, minns hon, och konstaterar hur viktigt det är med rutin i matchracing.

– Vår rutin var ett tungt skäl till att vi lyckades så bra 2009, trots att de andra egentligen var bättre än oss. Framförallt när finalseglingarna börjar kan rutinen vara avgörande.

– En annan förklaring till att vi lyckades väl när vi höll på som mest var att vi försökte säkerställa att prestationerna låg på topp vid rätt tillfälle. Vi var måna om att höja lägstanivån för att alltid ta oss till finalseglingarna, och när vi väl var där förmådde vi plocka ut det lilla extra ur oss, analyserar Marie och menar att man i nästa veckas seglingar i Lysekil Women’s Match ska jobba på samma sätt.

Alla länkar måste fungera

Flera av de ”gamla” tjejerna från den mest framgångsrika tiden finns med ombord även i sommar. Fördäckaren Annika Carlunger, Nina Barne vid masten, Elisabeth Nilsson på fallbänken/batteri och Jenny Axhede som försegeltrimmare. Från OS-seglande Anna Kjellberg är Madeleine Magnusson inlånad, och hon ska trimma storseglet. Därmed ersätter hon Anna Holmdahl White, besättningens mångåriga taktiker och den som nu projektleder Lysekil Women’s Match efter att 2004 ha tagit initiativet till evenemanget.

Marie tycker att alla i laget bidrar till en bra stämning, men de är olika individer och trivs ihop inte bara för att de tänker lika. Snarare blir de starkare tillsammans tack vare sina olikheter. Alla har också sina egna ansvarsområden för att driva laget framåt. Tjejerna är förbannade vid olika tillfällen, men det finns alltid någon som är positiv:

– Det blir lätt mycket fokus på rorsman, men alla länkar i teamet måste fungera och bidra till framgång, förklarar hon.

– Vi seglar för att det är roligt och får se efter Lysekil Women’s Match hur vi väljer att satsa vidare. Det gäller ju att ha både tid och ekonomiska resurser, men med sponsorer följer även stora åtaganden, funderar Marie.

Inga soffpotatisar

Varken konkurrenter eller åskådare ska nu få för sig att seglingsfrånvaron gjort Marie Björling Duell och hennes besättning till några soffpotatisar. Tvärtom hävdar Marie att de nu är mer fysiskt vältränade än någonsin:

– En del kör military training, men själv ägnar jag mig åt spinning och styrketräning. Det behövs för att orka med det tunga jobbet ombord, menar Marie.

Hon tycker att Lysekil Women’s Match är en fantastisk tävling att segla, med mycket publik, fina förhållanden och entusiastiska människor runtomkring. Hon sticker inte under stol med att en pallplats finns på önskelistan:

– Det är klart att vi vill vara med i slutstriden. Vi vill göra en fin egen prestation och får se hur långt det räcker, men det brukar ju räcka ganska långt. Har vi fokus på det vi kan göra och påverka så blir vi trygga. Sedan får vi plocka fram det där lilla extra på sluttampen, avslutar hon och fyrar av ännu ett blixtrande leende.

Fakta om Marie Björling Duell

Bor i Onsala strax söder om Göteborg

Moderklubb SS Kaparen, seglar nu för Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Gift med Mats, har fyra barn mellan två och åtta år samt två bonusbarn på 17 och 21 år

1:a på världsrankingen 2001–05

14 världscupsegrar

6 VM-medaljer

Driver företaget Kompetenshamnen

Lysekil Women's Match är med 300 000 SEK i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.

Nio av världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den sjunde upplagan av Lysekil Women's Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem. Midroc, Phonera, Musto, Svitzer och Liros är partners och Lysekils Kommun värdstad.

Radiofrekvens: Mix Megapol 101,5 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

Mer information om Lysekil Women’s Match:

www.lysekilwomensmatch.se

http://www.facebook.com/lysekilwomensmatch

Top