Lista: Topp 10 bästa seglarna i världen

Att avgöra hur bra en seglare är otroligt svårt när det finns så många olika båttyper. Vi bestämde oss i alla fall för att ge det ett försök! Här är vår lista på de tio bästa seglarna i världen. 


Vi har valt att bara fokusera på bankappseglare, alltså är det inga offshore seglare med på listan. America's Cup och OS väger tyngst och prestationer gjorde på senare tid väger tyngre än gamla meriter. Man kan vrida och vända på den här listan i en evighet men detta är våra val:

10. Paul Goodison, Storbrittanien.

Vann OS-guld i Laser 2008 i Peking. Han var reserv som vingtrimmare för Artemis Racing på Bermuda och är den ensam om att ha vunnit två moth-vm i rad efter sin senaste seger på Gardasjön i somras.

9. Ian Percy, Storbrittanien.

Har ett OS-guld i finnjolle och ett guld samt silver i starbåt. Vann World Match Racing Tour 2010 med Ben Ainslie och har varit skeppare på Artemis Racing under de två senaste satsningarna.

8. Tom Slingsby, Australien.

Har fyra VM-guld och ett OS-guld i Laser. Var med ombord på Oracle Team USA 2013 som strateg när de vann America’s Cup. Han var även med som taktiker på Oracle nu senast på Bermuda. Vann ”Rolex World Sailor of the year” 2010.

7. James Spithill, Australien.

Debuterade i America’s Cup som skeppare redan som 20-åring på Young Australia. Sedan dess har Spithill seglat fem America’s Cup till. 2010 blev han den yngste skepparen att vinna Cupen genom tiderna vid 31 års ålder och följde sedan upp det genom att vinna även 2013. Vann World Match Racing Tour 2005 och blev år 2014 tilldelad ”Rolex World Saior of the year”.

6. Ian Jensen, Australien.

Har tre VM-guld, ett OS-guld och ett silver i 49er. Tog i somras även VM-brons i moth. Har varit vingtrimmare på Artemis Racing under de två senaste America’s Cup.

5. Nathan Outteridge, Australien.

Ian Jensens parhäst. Har ett OS-guld och ett silver i 49er. Fyra VM-guld i 49er och två i Moth. Har gjort två America’s Cup som rorsman för Artemis Racing. 2013 blev ett misslyckande men senaste satsningen på Bermuda i somras får ses som relativt lyckad då man förmodligen var det lag som var längst fram i utvecklingen bortsett från de överlägsna Nya Zeeländarna.

4. Blair Tuke, Nya Zeeland.

Stor profil på Nya Zeeland och har tagit fyra VM guld, ett OS-guld och ett silver i 49er tillsammans med Burling. Tuke var cyklist och foil-trimmare på Team New Zealand när de vann America’s Cup i somras. Är just nu aktuell med MAPFRE i Volvo Ocean Race och kan precis som Burling bli den första seglaren att vinna OS-guld, America’s Cup och Volvo Ocean Race. Vann 2015 ”Rolex World Sailor of the year”.

3. Glenn Ashby, Australien.

Katamaranguru. Har nio VM-guld i A-katamaran, tre VM-guld i F18 och tre VM-guld och ett OS-silver i Tornado. Allt eftersom seglingsvärlden har gått mot katamaraner och framförallt snabbare båtar har Ashbys anseende stärkts. Vann i somras America’s Cup som skeppare och vingtrimmare. Han tillhör den exklusiva skaran på bara fem personer som har vunnit Cupen som skeppare och fortfarande är vid liv. Skall bli intressant att se om hans status ändras när America’s Cup går mot enskrov, blir han kvar som skeppare på Team New Zealand? Förmodligen.

2. Sir Ben Ainslie, Storbrittanien.

Nämns alltid som en av de bästa seglarna genom tiderna. Är den mest framgångsrika olympiern genom tiderna med tre OS-guld i finnjolle, ett OS guld och ett silver i Laser. Vann World Match Racing Tour 2010 och har blivit tilldelad ”Rolex World Sailor of the year” otroliga fyra gånger. Debuterade i America’s Cup 2003 med One World Challenge men hade svårt att prestera i Cupen fram tills 2013 då han vann som taktiker ombord på Oracle Team USA. Det ändå som egentligen saknas på Ainslies meritlista är en America’s Cup seger som skeppare.

1. Peter Burling, Nya Zeeland.

Debuterade i OS redan som 17-åring 2008 som 470 gast. Har sedan dess tagit ett OS-guld och ett silver i 49er. Har fyra VM-guld i 49er och ett i Moth. Den största prestationen stod dock Burling för i somras när han som rorsman för Team New Zealand tog tillbaka America’s Cup till Nya Zeeland. Är just nu aktuell i Volvo Ocean Race med Team Brunel. Vinner dom så blir Burling den första seglaren i historien att vinna OS-guld, America’s Cup och Volvo Ocean Race. Vann tillsammans med Blair Tuke ”Rolex World Sailor of the year” 2015.

Bubblare: Giles Scott, Dean Barker, Phil Robertson, Matt Belcher, Santiago Lange, Chris Draper.

Top