Lista: 5 vanliga skador på en segelbåt och hur behandlar dem

Att vara ute på havet är alltid förenat med risk och en enkel skada kan bli allvarlig när hjälpen är långt borta. Här listar vi fem vanliga skador på segelbåtar och hur du behandlar dem.

Hypotermi

Detta händer oftare än vad folk tror, speciellt på segelbåtar. Det är en kraftig och potentiellt farlig nedsättning av kroppstemperaturen som inträffar när du utsätts för kyla under en längre tid. Symptomen är slöhet, dåsighet, dålig reaktionsförmåga, stapplande steg och långsam andning. Om rorsmannen får dessa symptom skall han/hon genast bytas ut mot en annan besättningsmedlem. I vattnet är läget såklart mer kritiskt. Kroppstemperaturen måste höjas långsamt. Första steget är att ta av personen alla kläder och byta ut dem mot varma och torra kläder, samt att lägga på filtar och flaskor med varmt vatten. Om personen är medvetslös, sök hjälp med en gång. Alkoholhaltiga drycker måste undvikas.

Skrubbsår

Skrubbsår är ytliga sår på huden. Dom är mindre allvarliga än köttsår eftersom blödning och skada är minimal. När du upptäcker ett skrubbsår, är första steget att tvätta såret med rent vatten för att få bort smuts. Saltvatten är inte att rekommendera. För att förebygga infektioner är det viktigt att ta applicera sårrengöring. Spritdryck är inte att rekommendera. När såret är torrt ska skrubbsåret täckas och skyddas med plåster vid små sår. Om såret är djupare och större rekommenderas bandage. Glöm inte att byta ut plåstret eller bandaget om det blir blött eller smutsigt. Om du får ett allvarligt skrubbsår är stegen alltid samma men du borde kontakta läkare.

Stora eller små skärsår

I detta fallet är första steget att tvätta, desinfektera och skydda såret. Skärsår orsakar alltid vävnadsskador i huden som måste lagas. Det är förmodligen svårt at sy såret ombord, men suturtejp som alltid finns i första hjälpen kit kan vara användbart. Om det är ett allvarligt sår eller du får problem med det föregående steget, är det viktigt att du sätter tryck på såret med ett rent bandage. Då ska bandaget sitta på tills du träffar en läkare för att det inte ska börja blöda igen. Hur ska man då tvätta såret i en nödsituation? En bra sak att ha i första hjälpen kittet är en stor spruta. På så sätt kan du spruta in vatten i såret med precision. Om såret är stort eller blöder kraftigt och är på benet eller armen, har vävnader förmodligen skadats allvarligt. Om detta är fallet ska du binda ett bälte ovanför såret. Om detta är fallet rekommenderas att kontakta läkare så fort som möjligt.

Trauma

Denna breda term inkluderar en stor grupp skador, från stukningar, vrikningar och frakturer. Om man misstänker fraktur ska du ligga stilla för att det är svårt att bedöma hur omfattande den är. Smärtstillande kan vara till hjälp för att lindra smärtan och is kan hjälpa till att sakta ner inflammationen. Att ringa läkare är rekommenderat, speciellt om det handlar om ett allvarligt trauma.

Värmeslag

Höga temperaturer och fuktig luft kan leda till förhöjd kroppstemperatur, speciellt i trånga utrymmen som i en båt. Första symptomet kan vara överdrivna svettningar, svårigheter att andas, höjd puls, yrsel, kramp och man kan till och med svimma. Att få ner kroppstemperaturen snabbt är den viktigaste åtgärden. Man ska därmed placera patienten i skugga, helst där det fläktar och applicera is i ljumskarna, nacken, ryggen och armhålorna. Om situationen är värre (ett symptom på det är om patienten inte svettas) ska du ta av personen kläderna och blöta ner kroppen med en trasa. Om personen har svimmat, se till att han/hon andas som vanligt och kontakta sedan läkare.

Brännskador

Kan lätt bli till infektioner. Brännskador ska alltid behandlas med sterila handskar och med största möjliga försiktighet. Till och med solbrändhet är en klass ett brännskada och ska inte underskattas. De första kännetecknen på brännskador är en blåsa eller mörka områden på huden. Om du får en klass ett skada kan den behandlas med rent vatten och lite fuktkräm. Större brännskador ska däremot tvättas med rent vatten och täckas med kall och blöt lindning. Spräck aldrig blåsorna. Allvarliga brännskador skall såklart behandlas av läkare.

Top