LINE HONOR TILL SOLSIDAN

Magnus Woxén, en av Sveriges mest erfarna seglare med bland annat fyra Jorden Runt-kappseglingar på meritlistan, stack ut hakan inför årets ÅF Offshore Race och sa att han var ute efter ”line honor” – dvs först över mållinjen.


– Det var en kaxig målsättning. Men vi gjorde det, sade KSSS-seglaren Magnus när hans ”Solsidan” som första båt nådde Sandhamn på måndagskvällen. Det har varit kul hela vägen. Vi har haft jättebra segling och vi är inte ens trötta, säger Magnus.

Det var i de hårda undanvindarna från Gotlands sydspets Hoburgen upp mot rundningen utanför Visby som de två Farr 30:orna Solsidan och S/Y Maskinen kämpade om ledningen. – Det var jobbig sjö och jobbig segling just då. Men besättningen kämpade stenhårt och det gick på några timmar, sedan hade vi en bra ledning, säger Magnus som har stått vid rodret större delen av tiden.

Magnus har hunnit bli 41 år. Som yngre tonåring deltog han i sin första kappsegling runt Gotland, i en entonnare som var en stor klass på den tiden. Han har kappseglat i allt från optimister till 100-fots båtar och såväl enskrov som flerskrov. Det är förmodligen den mixen som gjort honom så bra, tror han själv. – Den troliga anledningen till jag har varit ganska framgångsrik är nog att jag har seglat väldigt många olika typer av båtar från unga år, säger han.

I förra årets ÅF Offshore Race seglade Magnus på DataCom som då blev totalsegrare. I år valde han att tävla med sin egna Farr 30:a Solsidan.

SUCCÉSTART PÅ 2012 ÅRS ÅF OFFSHORE RACE

För första gången hade starten av tävlingen runt Gotland flyttats in till hjärtat av Stockholm. 10 procent av racet utgörs av den nya bansträckningen mellan Skeppsholmen och Sandhamn. – Både sportsligt och publikmässigt har detta varit jättelyckat. Start i Stockholm är fantastiskt för seglingssporten, seglarna och KSSS medlemmar. Mest nöjd är jag med att seglarna känner sig så glada, säger KSSS klubbdirektör Therese Ahlström. Drygt 40 000 besökare på lördagen, och än fler på söndagen. 225 båtar på Östersjön och bra vindar. På söndagen lämnade de sista ÅF Offshore Race-båtarna av totalt 225 Stockholms ström på sin färd runt Gotland till Sandhamn. Satsningen på start i Stockholm visade sig bli en succé. Rent sportsligt var strömstarten en utmaning som gick hem. Men lika viktigt blev det också den fest för besökarna som arrangörerna bakom racet hade hoppats på.

KSSS ordförande Staffan Salén är entusiastisk. – Det här har gått över alla förväntningar. Vi på KSSS vill tillsammans med huvudsponsorn ÅF och Stockholms stad göra seglingssporten synlig för alla stockholmare, liksom att visa att den verkligen är en sevärd publiksport. Det här är ett världsunikt evenemang som kommer att ge eko internationellt.

Skeppsholmen har under tre dagar verkligen gjort skäl för sitt namn. Fem tillfälliga pontonbryggor har byggts upp och tusentals människor har besökt seglingsområdet. Under söndagen sker ytterligare starter från Strömmen. Första båt beräknas nå målet i Sandhamn måndag kväll eller natten till tisdag.

ÅF:s vd Jonas Wiström, som själv seglar sin elfte Gotland Runt-segling, säger att engagemanget i tävlingen har flera syften. – Vi vill använda de gröna värdena i seglingssporten för att marknadsföra Stockholm som en miljövänlig stad i nära kontakt med vatten. Det här är också rätt sammanhang att puffa för vårt eget varumärke, som arbetsgivare och som ett framstående teknikkonsultföretag.

Top