LESS vann Lag-SM i optimist inför rekordpublik!

Årets Lag-SM i optimist avgjordes i helgen i Tanumstrand. Lag-SM i optimist seglas i lag om fyra där klubbar från hela sverige möts för att slåss om den prestigefyllda pokalen. I år hade 33 lag samlats som på lördagen seglade en roundrobin i grupper om 8 lag. De tre första lagen gick därefter vidare till en ny finalroundrobin i två grupper med sex lag i varje grupp.


Under Lördagens seglingar var det framförallt KSSS 1 och LDSS 1 som imponerade mest genom att vinna alla sina 7 matcher. Söndagens finalseglingar bjöd på sol och vindar mellan 5-8 m/s, perfekt propagandasegling. I kvartsfinal 1 lyckades favorittippade och förra årets vinnare KSSS 1 vinna alla sina 5 matcher och därmed ta sig drekt till semifinal. Fighten om den andra semifinalplatsen var betydligt mycket jämnare där LDSS 1, KKKK 1 och BOOSS 1 alla vunnit lika många matcher och dessutom slagit varandra. Fighten gick alltså till en så kallad "TIE" där man fick räkna ut placeringarna i inbördes möten och därefter skicka laget med minst poäng vidare till semifinalen. Efter över en timmes avbrott i seglingarna med diverse åsikter och uträkningar slog seglingsledningen fast att BOOSS 1 fick den sista biljetten till semifinal. I den anrda kvartfinalgruppen var det inte lika jämnt utan LESS 1 och RÖSS 1 kunde ganska enkelt segla till sig semifinalplatserna 3 och 4.

Semifinalerna avgjordes i bästa av tre matcher och det var inget snack om vilka två lag som nu övertygade mest. Både LESS 1 och KSSS 1 vann i två raka matcher och finalen var nu ett faktum. Till finalen  hade nu också publiken strömmat in. Starten låg bara 20 meter från bryggan vilket gjorde seglingarna till en riktig publikfest.

Även finalen skulle seglas i bäst av tre matcher där grabbarna från LESS lyckades vinna första matchen. Detta efter att nästan alla seglare fick vänt om eftersom startfartyget signalerat enskild återkallelse. I den andra finalmatchen tog LESS ett tidigt grepp om matchen och såg ut att ha kontroll när plötsligt ledande Axel Rahm kapsejsade. Paniken nådde hela vägen in till land och KSSS 1 fick nu en gratis chans att komma tillbaka in i matchen. En chans som de tog vara på och kunde därmed vinna matchen och kvittera totalt. Lag-SM i optimist fick nu avgöras i en sista och helt avgörande match. En match som bjöd på tjuvstarter,  flera straff och en rafflade målgång. Grabbarna från Lerum gjorde en fantastisk sista kryss där Oscar Engström precis lyckades gå före i ett styrbord/barbords-möte och passera mållinjen före sin konkurrent. LESS vann den avgörande finalmatchen och bjöd publiken på en magisk segershow framför bryggan. Göteborgarna i publiken svarade med att sjunga SM-GULD...SM-GULD..SM-GULD...och glädjen var total! 

Årets LAG-SM i optimist var ett kanonarrangemang där helgens snackis var den fantastiska clinic Chris Atkins höll för seglarna under lördagskvällen. Chris har som domare ett tiotal VM och EM i optimist i ryggen och var dessutom domare under Volvo Ocean races in-port races. Seglarna fick lära sig massor om regler och taktik i lagsegling på ett mycket pedagogiskt sätt.

Resultat:

1:a LESS, Axel Rahm, Oscar Engström, Hugo Westberg, Carl Folkesson och Nils Persson Rapp

2:a KSSS, Emil Järrud, Hugo Svensson, Fabian Bergman och Adrian Salamon

3:a RÖSS, Lucas Bergström, Erik Nevhagen, Josefine Åkesson och Niklas Munkby

Text: Victor Bergström

bergstrom@searchmagazine.se

Top