Lagen gör sig redo för ännu ett sjöslag i Toulon

Vid Medelhavet, 45 kilometer sydost om Marseille ligger Toulon. Staden är Frankrikes största marina bas och det var här som Napoleon förtjänade sin generalstitel då han 1793 besegrade engelsmännen som belägrade staden.

I dagarna kommer staden åter igen få se ett sjöslag av episka mått när GC32:orna intar staden. Imorgon, den 11e oktober, startar TPM Med Cup, det avslutande eventet på årets GC32 Racing Tour.

GC32:an är en 10 meter lång, 12 meter om man räknar med bogsprötet, och 6 meter bred foilande katamaran i kolfiber, designad av Martin Fischer som nu är ansvarig för Luna Rossas America’s Cup-satsning. Båtarna är konceptuellt sett relativt lik AC50orna (America’s Cup-båtarna) med T-formade foils på rodren och J-formade centerbord, men har inga hyudraliksystem eller vingsegel.

.Film in action 

”Det som är speciellt med GC32:an är den kräver 5 kunniga seglare, då alla besättningsmedlemmar är kritiska för att kunna segla båten. Det är en väldigt fysisk båt, allt är handdraget, man får ingen hjälp av till exempel hydraulik eller batterier. Båten är extrem, men fortfarande one-design, vi får till exempel bara en uppsättning segel per säsong” säger Jakob Gustafsson som seglar på .Film, tillsammans med den australiensiske ägaren och skepparen Simon Delzoppo, och lägger till ”sen är det givetvis upp till teamet hur man väljer att jobba med båten, vilka inställningar man kör med och hur man delar upp uppgifterna mellan besättningsmedlemmarna, det varierar är väldigt mycket mellan de olika teamen”

Han berättar också att båten kräver en hel del meckande, till exempel lägger man upp till 2 dagar på att få rätt finish på foilsen inför varje event. Likt M32:an går båten att packa ihop och frakta i en container, en procedur som tar ungefär 5 timmar. Det går att bygga ihop båten på en dag ”men sen vill man alltid mecka lite” tillägger Jakob skrattande.

Det går alltid att putsa mera!

Det som skiljer GC32-touren från exempelvis Extreme Sailing Series är att formatet inte är arenaracing – varje race tar i snitt 20-25 minuter och man seglar typiskt 6 race om dagen och man seglar på ställen som Gardasjön och nu i bukten utanför Toulon.

Lagen som tävlar är en unik blandning av korithierskeppare (den som äger båten är med ombord och styr) och proffs, bland annat är Ben Ainslie med på touren tillsammans med delar av sitt America’s cup team.

På tal om Sir Ainslie - hans lag kapsejsade under måndagens träning… det kommer onekligen bli en fight värdig Napoleon när regattan drar igång!

Top