Längsta etappen i historien

Nu har man släppt banan för The Ocean Race 2022-23 som bland annat kommer att inkludera den längsta etappen i racets 50-åriga historia.

Nästa omgång av The Ocean Race kommer med en gigantisk etapp i Södra ishavet med start i Kapstaden och målgång i Itajaí, förbi de tre stora uddarna Godahoppsudden, Kap Leeuwin och Kap Horn, en sträcka på 12750M, som uppskattat tar cirka 30 dagar att ta sig över.

Martin Strömberg kommenterar: ”En spännande och rejäl utmaning. Jag skulle säga max en dag från Kapstaden och två-tre dagar innan man går i mål i Itajai som är behagliga och närmar 25 dygn med tuffa förhållanden. Det låter blött och kallt. Man får ha respekt för det och var man befinner sig. Jag har ett ”love and hate”-förhållande till Southern Ocean. Det gäller att ställa in sig mentalt på att det blir riktigt tufft i tre veckor och att man kanske kan njuta sista dygnet. Men vi vet ju inte exakt vad som gäller ännu, banan kommer säkert begränsas med en massa ice-gates, båt, besättning och fördelningen av poäng är andra saker som kommer påverka hur man tar sig an etappen."

Martin Strömberg. Foto: Yann Riou / Dongfeng Race Team / Volvo Ocean Race

Rutten för den 14:e upplagan har anpassats med tanke på logistiska utmaningar i en värld som fortfarande påverkas av Covid-19. Starten kommer ligga i Alicante sent i december alternativt början av januari (exakt datum är ännu inte satt).

Från Alicante kommer de två klasserna Imoca- och VO65 ta sig ut ut Medelhavet till Kap Verde för ett besök. Det är första gången racet stannar till vid den afrikanska ön. Därefter tar fleeten sig ner till Kapstaden.

Dongfeng Race Team. Foto: Volvo Ocean Race

Top