Löpglädje
Med blicken fäst på horisonten, där himmel möter hav, flyter jag fram över de ojämna klipporna. Jag trippar på ett sätt som jag inte riktigt är van vid. Det går inte jättefort men jag känner mig lätt och spänstig, jag hade kunnat dra på. Löpningen är taktfast, hållningen upprätt och jag försöker aktivt sätta ner fötterna på de ojämna klipporna. Jag springer koncentrerat utan att känna mig spänd. Långsamt börjar det falla på plats, jag behöver inte längre tänka på alla tekniktips. Det är då det händer. Jag känner ett litet leende sprida sig och jag tror att jag kanske kan förnimma lite av den där löpglädjen han pratar om…
Nästan alla seglare jag känner löptränar. Själv är jag tyvärr periodare som under kortare perioder springer mycket för att sedan tappa det totalt. Trots att det är många springer är det ganska få som funderar på hur och varför. Vi tävlar trots allt inte i löpning så varför skall man då fundera över tider, teknik och träningsupplägg när det räcker med att ta sig ut i spåret och låta hjärta och lungor jobba lite? Men alla vet att framgång sitter i de små detaljerna så varför slösa med träningstid och göra något halvdant. Sagt och gjort, Search skrev in sig på en löparskola…
Löpträning är verkligen i ropet och det finns en uppsjö av intressanta kurser; löpning med och utan skor, trailrunning och så vidare. Vi valde att ta färjan ut till Hönö för att delta i en av Markus Torgebys löpkurser. Han erbjuder allt från avancerade läger i svenska fjällen till endagskurser och föreläsningar.
Det är en brokig skara löpare som har samlats, 14 personer med ganska varierande löpvana och flås; den otränade nybörjare, den rutinerade barfotalöparen och allt där emellan. Trots den blandade gruppen får Markus till en skön stämning där alla känner sig välkomna och kan lära sig efter sina egna förutsättningar. Då passet består av flera smådelar med lugn löpning in-emellan är det inga problem att båda utmanas och ta det lite i sin egen takt.
Markus tar täten och vi börjar lite trevande följa efter, lugn jogg var det sagt. Medan vi lunkar på flyter Markus runt i gruppen och ger tekniktips samtidigt som han föreläser om varför han tycker att löpning är så speciellt och vad som motiverar honom. Idag skall vi vara ute i 90 minuter. Det blir en löprunda där Markus varvar lugn löpning, teknikträning och intervaller på ett bra sätt.
Första stoppet är teknikträning. Vi står i en vik med vacker utsikt över Göteborgs inre skärgård, gör massajhopp och tränar fotisättning, springer på plats och funderar över vår hållning. När alla har provat och blivit instruerade bär det av igen. Nästa station är en fotbollsplan med härligt oklippt daggvått gräs. Här springer vi intervaller först med skor sedan utan. Vissa blir helt frälsta och tycker sig flyga fram efter att de justerat sitt löpsteg. Vi avslutar passet med styrka och dynamisk stretch. Genom hela passet instruerar Markus och berättar anekdoter ur sitt fascinerande löparliv. Det är lätt att förstå varför han är en uppskattad inspirationstalare. Han har verkligen tagit sig en rejäl funderare över det där med löpning och vad som motiverar honom.
Resultat, undrar ni kanske? Över förväntan måste jag säga. När det kommer till tekniken är jag en ganska tung löpare med korta ben och understundom dåligt flås. Att kalla mitt lufsande för ett löpsteg hade varit att ta i. Men efter några timmars instruerande har jag börjat springa lite annorlunda, stegfrekvensen har gått från 170 till 180 per minut. Jag springer mer på framfoten, springer mer upprätt och använder överkroppen bättre. Jag vet inte om jag tar steget hela vägen och köper tunnare skor men detta blir definitivt början på något nytt. Den stora förändringen är mina nya kunskaper kring löpträning och den inspiration jag fått. För första gången i mitt idrottsliv ser jag faktiskt fram mot att springa, det känns inte längre som ett tråkigt måste och det tycker jag är ganska stort, tack för det Markus. Här är några tips på vägen.
TEKNIK
Frekvens
Hitta en frekvens som passar dig. Tänk på att frekvensen skall vara konstant, blir det uppför eller nerför skall du behålla samma frekvens men ändra steglängden. Generellt springer folk med för låg frekvens. 180 steg per minut passar många. Ta tid i 30 sekunder och räkna varje steg med ett av dina ben justera tills du ligger på ungefär 45 (180 steg per minut). Du kommer efter att tag känna hur det blir lättare att springa om du tar fler men kortare steg.
Hållning
Justera din hållning så att du springer upprätt och avslappnat men med rygg och bål engagerade. Prova att spänna magen, skjut fram höften och spänn skinkorna.
Fotisättning
Är du osäker på hur man skall sätt ner foten kan du prova att hoppa hopprep först på hälarna och sen på framfoten. Framfoten kommer att kännas bäst. När du gör en bra fotisättning landar du på framfoten rakt under dig och får fin fart framåt utan att för mycket kraft går förlorad åt att studsa upp och ner.
TRÄNING
Variation
Den viktigaste regeln när det kommer till träningsupplägg är att inte springa samma pass två gånger efter varandra. Variera underlag, tempo och passens längd.
Rätt ansträngning
Spring hårt när du kör intervaller och tempo. Ta det lugnt när du vill springa långa sköna distanspass. Springer du medelfort varje pass blir det aldrig riktigt bra.
Träna teknik
Lägg in några teknikövningar som en del av din löprunda annars är det lätt att man missar att förbättra eller bibehålla sin teknik.
Motivation och om att hitta din egen väg
Spring med huvudet. Man springer med huvudet inte med bena. Är det inte roligt kommer man inte att springa bra eller särskilt många pass. Fundera lite på vad det är i löpning som motiverar dig och försök ta vara på detta. Testa olika typer av löpning både för att hitta vad som passar dig, men också för att få en bra variation. Vissa gillar att köra stenhårda lopp mot andra eller mot sin egen pulsklocka. Andra uppskattar lugn fin naturnära löpning med fågelkvitter och vågskvalp som den enda musiken.
För mer inspiration besök www.markustorgeby.se.
Text Fredrik Aurell