Läget inför ACWS som börjar imorgon!

Imorgon börjar Americas Cup World Series i San Fransisco, som vi har längtat ända sedan augusti, då det senast begav sig. Som vanligt kör man onsdag-söndag och växlar mellan matchracing och fleetracing för att avsluta med Super Sunday då de flest poängen ligger i potten. Det har hänt en del i laguppställningarna det senaste. Så här är läget i de olika syndikaten inför tävlingarna som börjar imorgon.


Artemis

Deltar med två båtar i den vita båten är det som vanligt rutinerade Terry Hutchington som är rorsman. Tillbaka i besättningen är Ian Percy på taktik, som varit frånvarande under ett halvår för att förbereda sig inför OS, där han tog silver i Starbåt.

Sean Clarkson på wingtrim, Thierry Fouchier på stor segeltrim samt Julien Cressant på bow.

I den röda båten, kommer årets stora värvning Nathan Outteridge att styra. Kanske vill ledningen känna Nath lite på pulsen, för VD Paul Cayard kommer att vara taktiker ombord. Från officiellt håll påstås det att Paul hoppar in för att ordinarie besättningsmedlemmarna Santiago Lange(rorsman) och Kevin Hall(taktiker) är upptagna med att jobba på AC72:an.  På wingtrim kommer man ha Rodney Ardern, på bow Curtis Blewett samt Phil Jameson på trim. Ingen Mango än så länge med andra ord.

Nathan Outteridge seglar nu med Artemis!

Team Energy

I förra veckan hade det franska laget problem med förtöjningar som lossnade och båten drev iväg långt ut på havet. Båten hittades nära Treusure Island och som tur var inga stora skador på båten. Lóick Peyron är tillbaka vid rodret igen och petar därmed Yann Guichard som styrde på senaste världscupen.

Loïck Peyron (rorsman), Arnaud Jarlegan (wingsail trimmer), Devan Le Bihan (trimmer), Arnaud Psarofaghis (trimmer), Christophe André (bow)

Loíck Peyron är tillbaka på Team Energy.

Team Emirates New Zealand

Dean Barker och de andra på Kiwisarna, var sensationellt dåliga senast, endast 7:a på fleetracen och fyra på matchracingen. De är helt säkert revanschsugna!

Dean Barker (skipper), Glenn Ashby (wingsail trimmer), James Dagg (headsail trimmer), Ray Davies (tactics), Derek Seward (bow)

 Emirates Team New Zealand

Team Emirates New Zealand är revanschsugna.

Team Oracle Coutts

Russel Coutts som sist var både fågel och fisk, när han vann matchracingen samt kraschade in i startfartyget i fleetracingen. Ska bli extremt kul att se den flåsande Russel Coutts igen, kommer han att kunna lämna ifrån sig rodret till James Spithill när det väl gäller?

America's Cup World Series San Francisco

Russel Coutts!


Team Oracle Spithill

Totalledaren James Spithill med rutinerade taktikern John Kostecki, är redo att ta sig an de andra utmanarna, frågan är vad som är viktigast, vinna över Coutts eller vinna tävlingen.

 Jimmy Spithill (skipper/helmsman), Dirk de Ridder (wingsail trimmer), John Kostecki (tactician), Joe Newton (headsail trimmer),Jono MacBeth (bowman)

 

James Spithill, är segerviss!

 

Luna Rossa har två båtar med i spelet, Piranha ligger tvåa i sammandraget och skipper Chris Draper har fått förstärkning i laget av Xabi Fernandes, den spanska 49er seglaren med flera OS medaljer och dessutom VOR meriter, det är en bra värvning.

Luna Rossa Piranha Crew: Chris Draper (skipper/helmsman),Francesco Bruni (wingsail trimmer), Xabi Fernandez and Nick Hutton (trimmers), Dave Carr (floater)

 Luna Rossa wins AC World Series Naples 2012

Chris Draper


Luna Rossa Swordfish har man tagit in en ny rorsman i form av Iker Martinez som brukar bilda radarpar tillsammans med just Xabi Fernandez. Blir spännande att se vad han kan åstadkomma.

Max Sirena (skipper), Iker Martinez (helmsman), Emanuele Marino (floater), Manuel Modena (trimmer), Alistair Richardson (wingsail trimmer)

Iker Martinez y Xabier Fernandez

Xabi Fernandez och Iker Martinez i 49er.

JP Morgan Ben Ainslie Racing

Skönt att veta att det finns ett lag som alltid kommer ha samma rorsman, Ben Anslie racing kan väl knappast styras av någon annan än Sir Ben. Ainslie som tog OS guld i finnjolle är en så länge lite ovan vid de snabba katamaranerna och lär behöva lite mer tid i båten innan han får ut hela sin potential som seglare?

Team JP Morgan Ben Ainslie Racing kommer inte byta rorsman.

Team Korea

Även team Korea har ny rorsman, efter att Nathan Outteridge gått över till Artemis, är det den unga men talangfulla Peter Burling som får ta över rodret. Burling(22 år) är redan dubbel olympier och seglade hem silvret på OS i 49er klassen.

 Peter Burling (skipper/helmsman), Matt Cornwell (bowman), Andrew McLean (headsail trimmer), Giles Scott (tactician), Troy Tindill (wingsail trimmer)

Peter Burling Profile

 Peter Burling, debuterar i ACWS med team Korea.

Team China

Phil Robertsson är fortfarande skeppare på totaljumbon som inte riktigt får seglingen att stämma, kanske är det dags den här gången.

Kommer Team China kunna resa sig likt en drake?

Top