KSSS vann längsta etappen på Nord Stream Race

Kampen om vem som är Östersjöns bästa kappseglingsklubb går vidare. Regattans längsta etapp, mellan Köpenhamn och Stockholm, vanns av KSSS och nu ligger svenskarna tvåa, endast en poäng efter Aarhus Sejlklub som leder.
 

Etappen har präglats av mycket lätta vindar ute på Östersjön vilket brukar slita på besättningarnas nerver. Så också denna gång där danskarna ledde större delen av racet. Men strax innan målgång gjorde de ett misstag. De fick vända tillbaka för att gå på rätt sida om en boj. Då tog besättningen från KSSS chansen att ta över ledningen och bli först över mållinjen.
 
- Det var ett spännande race. Det var många omkastningar fram och tillbaka. Det var mycket kämpa och framför allt var det mentalt utmanande. Det var många gånger som vi kände att nu ligger vi jättebra till, och så dog vinden och förutsättningarna ändrades, berättar Christian Harding, skeppare på KSSS båt.

Foto: Nord Stream Race/Kristina Riaguzova

Frågan är dock om det var danskarnas misstag eller svenskarnas egen segling som gav stockholmarna segern.
 
- Både ock faktiskt. Vi seglade väldigt bra på slutet och danskarna gjorde ett misstag. Det är som i mycket annat. Det är inte slut förrän man har gått i mål. Vi kanske hade tagit dem ändå, utan deras misstag, säger Christian Harding.
 
Christian har en mycket ung besättning och den som bestämmer taktiken ombord är Rebecca Netzler som till vardags seglar 49erFX i landslaget. Nu gör hon sitt första offshorerace. Och 26-åriga Rebecca stormtrivs i den nya båten och sin roll som taktiker i det svenska teamet i Nord stream Race. Att få vara med och tävla i en regatta med så hög nivå och stora och snabba båtar är något väldigt utvecklande och kul.
 
Ställning efter 2 av 4 etapper (poäng och klubb):
4 Aarhus Sejlklub
5 Kungliga Svenska Segelsällskapet
5 Esbo Segelförening
8 St. Petersburg Yacht Club
8 Verein Seglerhaus am Wannsee
 
Återstående tävlingsschema inklusive stoppen:
Start Stockholm: 13 september
Ankomst Helsingfors: 15 september
Start Helsingfors: 16 september
Ankomst S:t Petersburg: 17 september

Top