KSSS första klubbmästerskap i e-segling – vinnare korad

Redan tidigt i våras tog KSSS ett initiativ kring e-segling med hjälp av ett par medlemmars särskilda entusiasm och handlingskraft. E-segling har ju blivit en relativt stor verksamhet internationellt, med över 30 000 användare som tävlar både lokalt och globalt över året. I januari går även ett världsmästerskap årligen av stapeln i Miami med prispengar i potten. Under våren hakade KSSS på trenden och levererade ett antal olika regattor och cupper.

Under sommaren så anslöt även SSF till denna digitala trend och arrangerade ett uppskattat svenskt mästerskap.

- E-seglingen har verkligen ett flertal kul dimensioner. Deltagarna kan välja på upp till 10 olika båttyper; från snabba foilande Nacror och AC75:or till populära kölbåtar såsom J70. Det är lekfullt med ändå alltid fullt med adrenalin på banan, säger Christian Harding, tävlingsledare för KSSS Klubbmästerskap.​​​​​​

- E-segling är tillgängligt för alla, tjejer och killar, unga som äldre, och möjliggör att vi kan samlas kring vår favoritsport året runt. I ett år som detta, har det visat sig särskilt uppskattat att kunna ”träffas” på nätet, tex över ett Zoom-samtal, och ändå hålla liv i kappseglandet, säger Gustaf Dyrssen, en av initiativtagarna till KSSS e-segling.

Nu var det så äntligen dags för KSSS att även arrangera ett klubbmästerskap för sina medlemmar. Ett drygt 50-tal seglare deltog i tävlingar under två veckoer och de bästa 16 kvalade till finalen. Därtill erbjöds ett rafflande ”sista chansen” race på finalkvällen där ytterligare 4 platser kunde säkras till finalen.

Slutligen var det finaldags, 20 båtar på startlinjen, seglingar i J70-båtar och på ett flertal olika banor på exotiska platser i världen, från San Franscico och Åhus till Dubai och i varierande vindar. I finalen hittade man riktiga seglaress såsom Björne Hansen, Mathias Hermansson, och Julius Hallström. Därtill fanns det ett flertal yngre talanger såsom Philip Lindblad och Marius Graudums.

Finalen gjordes upp över 3 individuella race där ingen fick räknas bort. En jämn serie är alltid bra, inte minst när inget resultat får räknas bort. Det förstod inte minst Julius Hallström som med den imponerade serien med 2, 1, 3 vann KSSS Klubbmästerskap med endast 6 poäng. Rimligt tätt därefter kom Christian Harding på en silverplats på 11 poäng och på en 3:e plats tog sig Patrik Salén in på 13 poäng.

Det var särskilt kul att få leverera ett första Klubbmästerskap i esegling 2020, då det sammanfaller med klubbens 190 års jubileum. Vi har strävat efter att fira vår klubb på olika sätt under året och det kändes kul att avrunda jubileumsåret med en digital medlemshändelse liksom denna, säger Patrik Salén, ordförande för KSSS.

KSSS kommer fortsätta skapa e-kappseglingar under vinter.

För er som är intresserade att vara med, ladda ned appen ”Virtual Regatta Inshore” och sök sedan tex upp Facebook gruppen ”KSSS e-segling

Text: KSSS 

Top