Klassregeln för AC75 är nu ute!

Royal New Zealand Yacht Squadron och Circolo della Vela Sicilia har tillsammans med deras respektive lag Emirates Team New Zealand och Luna Rossa offentliggjort klassreglerna för den nya America’s Cup-båten (AC75) idag.


Klassregeln definierar inom vilka ramar som lagen kan bygga sin båt. Syftet är att försäkra att det blir rättvis och rolig segling, samtidigt som den ska lämna utrymme till innovation.

”Vi är nöjda med att ha publicerat klassregeln i tid. Det har varit ett detaljerat samarbete med Luna Rossa i alla aspekter av regeln, inklusive delarna som är entyp. Vi känner att vi har gjort ett jättebra jobb med att hålla nere kostnaderna inom vissa delar, samtidigt som vi lämnar regeln öppen för att fortsätta driva innovationen och teknologin inom segling framåt,” säger Dan Bernasconi, designkoordinator på Emirates Team New Zealand.

Nyckelpunkterna i klassregeln för AC75:

- Strikta begränsningar av hur många komponenter som får byggas av skrov, master, roder, foils och segel. Det uppmuntrar lagen att göra mer R&D-simulering och färre fysiska konstruktioner och tester.

- Tillhandahållna ”foil-armar” och cantingsystem för att spara designtid och konstruktionskostnader.

- Tillhandahållna vant

- Masttuben är entyp

”Soft wing” seglet som Team New Zealand testade i augusti förväntas implementeras längre ner i seglingsvärlden i framtiden.

Den 31 mars 2019 får lagen sjösätta sin första båt och då får vi se vad vi se vad de har kommit fram till!

Klicka här för att ladda ner klassregeln.

Top