Kitefoil fortsätter att växa

Kite växer snabbt i världen. Och sedan Kitefoil blivit en OS-klass till Paris 2024 har intresset ökat även för den ”grenen”. Just nu är det ett 100-tal i Sverige som seglar Kitefoil regelbundet - och kurvan pekar stadigt uppåt.

- Vår strategi för att växa är enkel. Vi vill få de yngre som idag håller på med segling att testa på Kite och därför ska vi arrangera så enkla tävlingar som möjligt. Och vi tror det är bäst att börja med en enkel och stabil bräda – en så kallad twintip som är som en wakeboard, säger Peter Ingerstam som är ordförande i Åsa Surfklubb, strax söder om Göteborg - en av få klubbar i Sverige som satsar på disciplinen.

Men numera är det inte bara några få entusiaster som seglar Kite, utan en bra helg samlas hundratals svenska kitesurfare för att surfa tillsammans på de bästa stränderna både på väst- och ostkusten. Några satsar på tävling i disciplinerna Hydrofoil Racing, Slalom, Freestyle och Big Air. Men det stora flertalet kör friåkning och verkar helt enkelt ute efter att bara ha kul. En del tränar trix andra håller på mest för att njuta av vind och vågor.

När man har grunden i kitesurfing så är steget inte så långt att börja foila. Och det är heller inte så svårt att komma igång som man kanske kan tro. Inte minst har utrustningen blivit mycket mer användarvänlig de senaste åren.

Peter Ingerstam är starkt engagerad i utvecklingen av Kite-segling i Sverige – främst som organisatör, men han är också aktiv seglare. Sedan tio år driver Peter världens största Facebook-grupp för Kiteboard Racing med cirka 7 000 följare.

Under många år har Peter jobbat för att utveckla sporten i Sverige och de senaste åren har han kunnat konstatera att intresset ökar – mycket tack vare OS-statusen. Där kommer man att tävla i mixstafett i det som heter Formula Kite. Men i Sverige jobbar man för att få SM-status i Kite Foil Open.

- Skulle vi köra Formula Kite skulle vi ta död på klassen. Det blir alldeles för dyrt då utrustningen kostar runt 100 000 kr, medan man kan få en utrustning för Kite Foil Open för en tredjedel av det priset, säger Peter.

I mitten av september arrangerade Åsa Surfklubb SM i Vallersvik, mellan Göteborg och Varberg. Nästa år – när SM avgörs under SM-veckan i Halmstad – ska klubben och Peter också ansvara för SM-arrangemanget.

Internationellt sett ligger Sverige just nu lite efter många länder som hållit på med sporten mycket längre. Skulle Kitefoil vara med på OS redan i Tokyo 2021 är det tveksamt om Sverige skulle kvala in.

- Vi är nog inte riktigt där ännu. Men vi kan såklart vara där till OS 2024. På SM i september, för övrigt det första SM:et som arrangerats i klassen, vann Karolina Larsson och Klas Nåbo dam- respektive herrklassen. Både Klas och Karolina har utvecklats mycket senaste åren. I flera race låg Klas väldigt nära danske James Johnsen som är världsmästare i master och grand master. Och i samband med SM berättade Klas och Karolina också att de båda bestämt sig för att göra en seriös satsning mot Paris, berättar Peter.

Text: Svenska Seglarförbundet

Top