Kampen i matchracing-VM kommer till Marstrand

- Stena Match Cup Sweden börjar på måndag


Björn Hansen och hans eWork Sailing Team är regerande mästare i Stena Match Cup Sweden och laddar nu för att försvara sin titel nästa vecka. Laget har haft en vacklande inledning i Alpari World Match Racing Tour, världscupen i matchracing för herrar, och behöver nu ett bra resultat på Marstrand för att få kontakt med lagen i toppen av tabellen. Världens bästa matchracinglag är nu på väg till Marstrand för att göra upp i täta dueller på en av världens bästa seglingsarenor.

Björn Hansen och hans lag vann VM-silver i matchracing 2012 och var mycket nära den översta platsen på prispallen. Inför Stena Match Cup Sweden, säsongens tredje deltävling, ligger de på åttonde plats i VM-serien.

– Vi ser fram emot att komma tillbaks till Marstrand och vi är riktigt taggade efter två mindre lyckade tävlingar i början av säsongen. Vi behöver ett riktigt bra resultat och helst vinna på Marstrand för att hänga med i tabellen men det inget som pressar oss när vi ger oss in i tävlingen för vi har visat tidigare att vi kan gå hela vägen. Motivationen är på topp och vi tror på oss själva, säger Björn Hansen som just nu är i Middelfart, Danmark för ett par dagars träning med laget.

Mathieu Richard leder just nu Alpari World Match Racing Tour efter segern i Korea Match Cup och fransmannen har fått ett wildcard till tävlingen på Marstrand. På andra plats ligger Adam Minoprio (NZL) som vann världscupen 2009 och nu är tillbaks på Touren efter att ha deltagit i Volvo Ocean Race. Ian Williams, den regerande världsmästaren, ligger just nu på en tredjeplats i tabellen tack vare sin seger i premiärtävlingen i Tyskland och en fjärdeplats i Korea. Williams laddar inför Stena Match Cup Sweden med att segla som taktiker i RC44 Sweden Cup på Marstrand och även om slaget om att försvara VM-titeln är i ett tidigt skede är nästa veckas tävling viktig för den brittiska skepparen.

– Det är en av de största tävlingarna på året och ett fantastiskt evenemang sett till hur länge den funnits, den fantastiska publiken på Marstrand och vilka namn som står på vinnarpokalen. Alla topplag kan och vill vinna tävlingen men ingen har en säker plats till att nå kvartsfinalerna och vi måste vara på topp från och med första startskottet, säger Ian Williams.

En av de stora publikfavoriterna på Marstrand är GKSS-seglaren Johnie Berntsson och hans Stena Sailing Team. Berntsson vann VM-brons i matchracing 2011 och ligger nu femma i världscupen inför tävlingen på hemmaarenan.

– Det känns riktigt bra med tre dagar kvar till tävlingen och vi laddar just nu med träning ombord på tävlingsbåtarna i Marstrand. Om vi kan fortsätta på den positiva trenden vi haft hittills under säsongen kommer vi att bli farliga men det blir inte enkelt. Det är alltid en speciell känsla att segla i Marstrand och för oss är det årets höjdpunkt, säger Johnie Berntsson.

Tre svenska skeppare deltar i herrtävlingen på Marstrand; Björn Hansen, Johnie Berntsson samt Henrik Eyermann och de kommer att möta hårt motstånd i ett mycket starkt startfält. Stena Match Cup Sweden avgörs i en grundomgång där alla möter alla och de bästa lagen går vidare till ett slutspel med kvartsfinaler, semifinaler och final. I evenemanget ingår även damtävlingen Stena Match Cup Sweden Women’s Trophy där tre svenska skeppare tävlar med var sitt lag; Anna Kjellberg, Caroline Sylvan och Anna Kjellgren. Finalerna för både damerna och herrarna seglas på lördagen den 6 juli.

Den 4 juli seglas Childhood Race, där celebriteter deltar i en kappsegling för välgörenhet.

Top