Kalendarium: 28 maj går starten av Raymarine2star

Under rubriken "Kalendarium" blickar vi någon eller några veckor framåt för att lyfta roliga och spännande tillställningar som ligger i pipelinen. Ambitionen är inte att vara heltäckande, utan tipsa och inspirera.

Det är bråda tider för landets kappseglare. Kalendern är fulltecknad. Här följer några av höjdpunkterna.

Berätta gärna vad du ser fram emot den närmaste tiden genom att skicka ett mail till media@searchmagazine.se. Märk mailet med "Kalendarium" i ämnesfältet.

25 maj: Skagen Race

Skagen Race är en av skandinaviens största regattor med cirka 250 båtar på startlinjen, 2000 seglare och upp emot 30000 besökare. Kappseglingen har arrangerats under Kristi Himmelsfärdshelgen varje år sedan 1996, med undantag för 2020 och 2021 då man tvingades ställa in på grund av pandemin. Tävlingen har tre startlinjer; Holmestrand (N), Marstrand (S) och Århus (DK). Starten i Marstrand arrangeras av Marstrands Segelsällskap.

26-29 maj: Gullviverallyt

Gullviverallyt en familjevänlig kappsegling i fyra dagar under Kristi Himmelfärdshelgen. Under dagarna står kappsegling i centrum och barnens frågesport. Kvällarna fortlöper med prisutdelning och trevlig samvaro. Det populära rallyt arrangeras av Viggbyholms Segelsällskap.

26-29 maj: Stockholm International Team Race

Gamla Stans Yacht Sällskap (GSYS) gläder sig åt att kunna meddela att klubbens största arrangemang; Stockholm International Team Race Regatta, är tillbaka efter två års uppehåll. Verktyget är J/80. I år kommer New York Yacht Club, Royal Thames Yacht Club, Newport Harbor Yacht Club, The Royal Yacht Squadron, Yacht Club Costa Smeralda och Gamla Stans Yacht Sällskap att tävla om den hett eftertraktade prispokalen GSYS Team Race Cup.

Regattan som genomförs mitt i centrala Stockholm, i närheten av såväl Kungliga slottet som Kastellholmen där Försvarsmaktens örlogsflagga hissas och halas varje dag, är ett bevis på de fantastiska möjligheter till segling som den svenska huvudstaden erbjuder. GSYS hoppas att regattan inte bara kommer locka närmast sörjande, utan också publik från såväl Stockholm som tillresta.

Stockholm International Team Race. Foto: Gamla Stans Yacht Sällskap

28-29 maj: Svenskt Mästerskap i ILCA

I år är KSSS värd för det svenska mästerskapet och klassmästerskapet i ILCA.

28 maj-1 juni: Raymarine2star

Raymarine2star (f d Seapilot2star) är en tuff doublehanded segeltävling vilket innebär att endast två personer per båt är med och tävlar. Allvar och tuffa förhållanden blandas med upplevelser, gemenskap och vänskap mellan både proffs, amatörer och familjer. Blandningen av deltagare är stor och skapar därmed stor dynamik i tävlingen. Tävlingens huvudarrangör är som tidigare år Oxelösunds segelsällskap i samarbete med Wisby och Oskarshamns Segelsällskap.

28 maj: Kostervalsen

Strömstads Segelsällskap bjuder in till Kostervalsen. Denna SRS-tävling är öppen för shorthanded, full besättning samt en så kallad turklass som seglas utan spinnaker. Skärgårdsbanan sträcker runt Kosteröarna.

29 maj: Trubaduren

Långedrags Segelsällskap bjuder in till Trubaduren; en försommarsegling (SRS) med start utanför Långedrag och ett varv runt Trubaduren. Banan sträcker 19-25 M.

10-12 juni: SM i Melges 24

I år är Marstrand Segelsällskap värd för SM i Melges 24.

3-6 juni: SM i havskappsegling

I år är KSSS och NSS värd för det svenska mästerskapet i havskappsegling i klassen ORCi. Mästerskapet arrangeras  tillsammans med en Havskappseglingsregatta för Fullcrew och Double Handed i SRS. Arenan är i skrivande stund oklar; enligt Sailarena Nynäshamn, enligt KSSS hemsida Sandhamn, något vi ämnar följa upp.

4 juni: Orust Runt

Viking Ägir bjuder in till Orust Runt, en kölbåtskappsegling öppen både för helbesättning och shorthanded. Det är en distanskappsegling med omvänt SRS (jaktstart), d v s olika starttid och först i mål vinner. Starten går i Uddevalla och målet ligger på Gullholmen.

4 juni: Hallandsseglingen

Varbergs SS och Träslövsläges BS i samarbete med Lövstavikens BF och Halmstads SS hälsar välkommen till Hallandsseglingen, en familjesegling för kölbåtar som seglas med full besättning eller shorthanded. Banan är en distansbana utanför Varberg, rundningsmärken kommer att vara klubbens bojar och sjömärken. Seglingen seglas enligt omvänt SRS-tal, alltså varje båt startar på en i förväg uträknad tid endast tillsammans med de som har precis samma SRS-tal. Första båt i mål vinner, det betyder att starten inte kommer bli ett nervöst moment för er som inte är så vana.

4 juni: Jungfrusundsregattan

Jungfrusundsregattan är en SRS-kappsegling på mälarfjärdarna med Jungfruholmarna som bas. Nu när pandemins restriktioner är borta siktar arrangören Ekerö Båtklubb på en riktig seglarfest, med bra segling och en trevlig aftersail med prisutdelning.

4-5 juni: Picasso Cup

Picasso Cup är en dagars SRS bankappseglingen med total 8 race. Tävlingen är del av Expressförbundets Guldbiljetten-tävlingar där anmälan är gratis för Expresser och första pris är en Guldbiljett (fri anmälningsavgift) till Express SM.

11 juni: KSSS Damsprint

Sprinten är öppen för 18 lag. Målsättningen är att 9 lag ska komma från annan klubb än KSSS. Tävlingen seglas i Saltsjöbaden i tillhandahållna J/70-båtar.

12 juni: KSSS Sprint #2 2022

Sprinten är öppen för 18 lag. Målsättningen är att 9 lag ska komma från annan klubb än KSSS. Tävlingen seglas i Saltsjöbaden i tillhandahållna J/70-båtar.

www.sailarena.com hittar du samtliga av Seglarförbundet sanktionerade regattor.

Search kalendarium publiceras i samarbete med UK Syversen.

UK Sailmakers är ett ledande segelmakeri med loft i Stockholm och Göteborg: "Vi skulle kunna berätta varför du ska välja UK Sailmakers, men vi låter resultaten från 2021 tala för sig själva: 1:a, 2:a och 3:a Gotland Runt, 1:a Kolfiberrodret, 1:a Bohus Racet, 1:a och 3:a Express SM, 1:a Smaragd SM, samt flertalet klassegrar på Raymarine 2Star och andra lokala regattor. Kontakta oss för att få en offert på ditt nästa segel."

Top