Jämställd styrelse valdes på Seglarförbundets Seglardag

Lördagens Seglardag blev historisk då årsmötet för första gången valde en helt jämställd styrelse med fem kvinnor och fem män. Den nya rösträtten för klubbar utnyttjades av 15 av de 100 röstberättigade klubbarna med mer än 300 medlemmar.

Bild: 2019 års styrelse fv.  Gustaf Lindskog, Arne Larsson, Fredrik Norén, Mikael Stamming, Carina Pettersson, Annika Ekman, Anna Iwarsson (mötesordförande), Eva Forsgren, Anders Selling samt Annika Carlunger och Kristina Hedström (de två sista ej med i bild).

Totalt 45 ombud med tillsammans 84 röster kom till Göteborg för att vara med och besluta om Svenska Seglarförbundets framtid. För första gången gavs möjlighet att följa Seglardagen via livesändning. Ett sätt att tillgängliggöra mötet och förbundets demokratiska process.  

Jämställdhet nu i styrelse och stadgar
En av frågorna var justeringar i stadgarna för att skapa förutsättningar för mer jämställdhet i styrelser och kommittéer.

-Jag känner mig oerhört stolt över att Svenska Seglarförbundet är ett av de förbund inom Riksiddrottsförbundet som går i bräschen gällande idrottens jämställdhetsmål. Inte bara med en jämställd styrelse utan också med de beslutade stadgeändringar som visar att vi har högt satta mål inom hela vårt förbund. Något som jag är övertygad om kommer stärka vår organisation, säger Marie Björling Duell förbundsdirektör och sportchef.  

Beslutad utredning för fler domare och seglingsledare
En av de tre motionerna handlade om att distrikt och klubbar upplever att det finns en brist på framförallt röda domare och seglingsledare samt att alla tävlingar som idag har krav på röd funktionärsnivå inte behöver ha det. Ett område som tidigare varit uppe på Seglardagen. Styrelsens förslag var att tillsätta en bred utredning med deltagare från berörda kommittéer, kansli samt distrikt och klubbar som skall se över denna fråga. Utredningen skall arbeta skyndsamt så att resultatet skall kunna appliceras redan till nästa säsong. Under 2019 kommer det dock kunna ges möjlighet till dispens efter ansökan till arrangörskommittén. Styrelsen förlag röstades igenom av en enhällig Seglardag.

Styrelsen uppdrogs att följa utvecklingen av rösträtten
En annan av motionerna bidrog till en diskussion kring den nya rösträtten för klubbar med mer än 300 medlemmar, där motionären önskade att de som inte hade rösträtt skulle betala en lägre avgift till förbundet. Efter en bra diskussion där både för- och nackdelar med nya rösträtten för klubbarna debatterades, gav Seglardagen i uppdrag till styrelsen att följa utvecklingen av fjolårets beslut kring rösträtt och dess konsekvenser framöver.

Miljövänliga alternativ till platsdelkaler på båtar ska utredas
Även förbundets eget hållbarhetsarbete fanns i fokus i årets motioner, framför allt med att förhindra att bland annat plastdekaler från båtar hamnar i havet i samband med tävlingar. Frågan diskuterades och vi fick höra om klubbar som redan tagit steg för att förhindra att onödig plast hamnar i haven. Det beslutades om att utreda och undersöka andra miljövänliga alternativ till plastdekaler. Ett arbete som ligger förbundet varmt om hjärtat även kopplat till vårt samarbetsprojekt ”Optimist för havet”.

Seglardagens mötesordförande, Anna Iwarsson, som också är styrelseledamot i Riksidrottsförbundets styrelse, berömde vårt förbund för de steg vi redan tagit i hållbarhetens riktning och att det är en fråga som vi inom vårt förbund driver vidare och tar på allvar. Hon menade också att vi är ett av de förbund som kommit långt i vårt hållbarhetsarbete.

– Det har varit en energigivande Seglardag med högt i tak och konstruktiva diskussioner av våra kunniga och engagerade medlemmar. Vi tar med oss deras kloka synpunkter i vårt fortsatta arbete att utveckla vårt förbund och göra segling tillgänglig för alla, avslutar Marie Björling Duell.

Text: Svenska Seglarförbundet

Top