Junior-SM på Hisingen

I Björlanda Kile hamn samlas nu drygt 350 unga seglare i årets stora händelse för juniorer i åldrarna 12–20 år. I helgen ska 13 svenska mästare koras, både killar, tjejer och mixade besättningar/klasser. Här följer ett pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet:

Junior-SM är en familjefest som ska skapa engagemang för ett livslångt kappseglande. För yngre syskon och andra barn som inte tävlar om SM tecken, anordnas träningssegling i optimistjolle.

Tävlingarna pågår 9–11 augusti i de i Sverige rekommenderade jollarna för juniorer: Optimist, Zoom8, E-jolle, Laser Radial, Laser 4.7, RS Feva och 29er. 

Arrangemanget kräver många funktionärer på havet och på land. Fyra västsvenska klubbar samarbetar i planeringen tillsammans med Svenska Seglarförbundet och i genomförandet som sker på vattnen utanför Björlanda Kile. Klubbarna är: Björlanda Kile SS, Göteborgs Kungliga Segelsällskap, Hjuviks BK och Lerums SS.

För att seglarna ska utvecklas, få stöd och ha sina förebilder nära, kommer två så kallade mästerskapscoacher att finnas på plats. Det är Ida Svensson, Stockholm och Hannes Westberg, Göteborg som båda satsar mot OS i Tokyo i Nacra (katamaran) respektive 49er (snabbseglande skiff och storasyster till 29er).

Top