Jorden-runt-seglarna svarar på frågor om livet ombord

Linn och Gustav seglar runt jorden i deras Vagabond 31 och vi har tidigare delat deras historier. Den här gången har vi kontaktat dem för att fråga hur livet egentligen är ombord. Vad har varit svårast under resan så här långt? 

Svårast har varit dom ojämna vindarna som förekommer på dom tropiska breddgraderna. Delvis på Atlantöverfarten, det var lite svårt att hålla koll på plötsliga vindökningar i samband med regn tex. Det gäller också här vid öarna där det kan uppstå ordentliga vindbyar. Det gäller bara att segla konservativt.


Vad har än så länge varit roligast? 

Det har definitivt varit att surfa på vågtopparna ute på Atlanten. Fast då med med en skräckblandad förtjusning såklart.


Vad har varit mest oväntat?

Det mest oväntade var att vi fick väldigt lätta höstvindar längs med Europas kust. Biscaya låg ju blank under en stor del av den överfarten... Trots att vi korsa i månadsskiftet sep-okt. 


Hur har upplägget varit under natten på de långa seglingarna? 

Vi har haft ett vaktschema där man har vakt i 3 timmar och sedan är man ledig i 9 timmar då vi varit 4 för det mesta. Med den uppdelningen blir man inte så sliten av att segla nattetid. Däremot känns det att man varit på sjön ett tag. När vi seglade från Lagos till Las Palmas var vi bara två och då kändes det lite mer att sömnen inte var långvarig. Vi körde med 3 timmars vakter på samma sätt här och det gick bra de 5 dygnen men vi hade nog inte velat göra det under en längre tid. 


Hur går det att bo ombord? Börjar det bli jobbigt att bo bland all fukt och vatten? 

Det är annorlunda. Vi trivs bra men det är en väldigt liten yta så det blir lätt stökigt eftersom vi måste måste stuva allt varje gång man vill ha undan det. Här i Karibien (där vi är nu) blir det faktiskt inte så fuktigt förutom när man seglar. I Europa däremot var det mycket fukt och vi tog varje möjlighet som fanns att lufta/torka ur så gott det gick. Vi tror man vänjer sig lite också. Om någon skulle komma ombord nu kanske den skulle uppfatta det som mycket fuktigare än vad vi gör då vi vant oss.

Har ni mycket hemlängtan?

Klart man saknar hemma ibland men det går ändå bra, värst var runt jul men nu tänker man inte så mycket på det.

För att följa deras resa runt jorden kan du följa dem enklast via deras hemsida www.havetrunt.se.

Top