Johan Barne om post-olympisk stress

Visst skulle livet vara enkelt om man bara strävade mot ett mål. Om hela ens tillvaro bara bedömdes efter en enda måttstock. För om man är tillräckligt dedikerad till att göra eller uppnå något speciellt så handlar livet bara om en enda sak.

Eftersom jag i stort sett levt hela livet med att heltidssegla så är fenomenet bekant. Oftast är det en ynnest att så kompromisslöst få ägna sig åt att få tävla. Allt handlar om att vinna. Vägen dit är sekundärt. Framgång kan mätas och utvärderas.

Aldrig är det så sant som när man gör en OS-satsning i segling. Jag hade själv förmånen att satsa på och kvalificera mig till tre OS i rad. Många framgångar på vägen, dock utan några olympiska medaljer. Det både känns som, och är, evigheter sedan. De satsningar vi gjorde då bleknar i jämförelse med dagens. Men trots allt handlade det då som nu om att äta, sova och andas sin ultimata utmaning. En utmaning där absolut allt handlar om hur man når målet.

En dag tar satsningen eller projektet slut. Alla ledstjärnor och måttstockar är borta. Man slängs ut i ett tomrum där massor av ibland motstående faktorer påverkar valen man gör och det inte finns något ”rätt” och ”fel”. Det har hänt med flera gånger, inte bara efter man just avslutat OS-seglingar utan också efter de andra, lite större projekten. Tillvaron var ju så otroligt enkel när man springer i satsningens ekorrhjul. Det var bara att pinna på och sen tar allt bara slut.

Det där skulle man kunna kalla ”post-olympisk stress”. Man klarar inte ens enkla frågor som ”Vad skall vi göra till helgen?”. Man blir expert på att skjuta upp val eftersom man hoppas att det senare skall dyka upp något som gör att något av alternativen blir mer ”rätt” än de andra (vilket naturligtvis inte händer eftersom livet inte fungerar så och det till slut blir någon sorts pannkaka av icke-valet) man gjort)

För de flesta blir så småningom den här hungern stillad i livet och man söker sig till någon mer flerdimensionell tillvaro. Något så komplext som ett mer normalt ”Svensson”-liv. Det där livet som kräver massa kompromisser och jämkningar mellan olika alternativ och en fingertoppskänsla av hur man skall tråckla sig fram i vardagens labyrint.

Andra bara måste söka sig mot nya projekt och nya utmaningar. Det är naturligtvis väldigt vanligt att tävlingsmänniskor förblir sådana fast inom andra områden, Från en OS-satsning i segling till en annan lika seriös satsning inom näringslivet kanske.

Läs resten av texten (och mycket annat) i årets första nummer av Search Magazine. Prenumererar gör du här.


Top