Jakten på Jules Verne Trophy 2: Det är nu det börjar

11 dagar in i vad som förhoppningsvis inte blir mer än en 40 dagar lång segling ligger Gitana Team bra till och är ungefär 840 sjömil före det gamla rekordet som sattes av Francis Joyon 2017. Den sex man starka besättningen förväntas passera Kap Agulhas (från portugisiska Cabo das Agulhas "Nålarnas udde"), den afrikanska kontinentens sydligaste punkt senare idag och kommer då att lämna Atlantens bekanta vatten och ge sig in i Southern Ocean. 

Trots att det är tack vare hissnande höga farter som man nu har skaffat sig en ordentlig buffer till IDEC Sports spöke, under de senaste 24 timmarna snittat över 29 knop, handlar det inte längre om att hålla foten på gaspedalen, nu handlar det om att tämja en best som bara vill accellerera: i vindar på mellan 30-35 knop och byar på upp till 45 knop som piskar i seglen kombinerat med korta krabba vågor är det inte läge att pusha båten max. "Vi har haft foten på bromsen de senaste timmarna" erkände Caudrelier sent igår kväll. 

För trots att man har seglat bra fram till nu, och har byggt upp ett bra försprång är det nu den riktiga "matchen" börjar. Det var precis i detta skede som Francis Joyon med besättning började sin smått otroligt spikraka resa mot Stilla Havet och som bäddade för rekordet på knappa 41 dagar. 

Crew list:
Franck Cammas and Charles Caudrelier, skippers
David Boileau, trimmer/bowman
Erwan Israël, helm/trimmer
Morgan Lagravière, helm/trimmer
Yann Riou, trimmer/media man

Top