Jag har fått en diagnos

Under 2016-17 gjorde Thomas Veber för tredje gången en långtur i 30-fots segelbåten Anna Lisa. Tillsammans med familjen seglade han genom Medelhavet via Afrika till Karibien på 15 månader. Seglatsen dokumenterades av SVT och resultatet syntes i tredje säsongen av tv- programmet “Familjer på äventyr”. Thomas gästar Search regelbundet med sina inspirerande och lärorika artiklar. Här delar han med sig av en ganska smärtsam historia som vi dock tror kommer att sluta lyckligt.

Jag är som en tonåring med brustet hjärta. Alla vuxna säger till mig att det kommer bli bättre, att det kommer andra och att jag inte ska vara ledsen. Det vet jag väl också på något sätt, men problemet med vuxna och tonåringar är att: De vuxna förstår inte hur ont det gör i en tonårings hjärta, även om förhållandet bara varade några månader. Inget förnuft kan ta bort smärtan. De vuxna förstår det bara inte.

”Det blir aldrig som planerat, när kärleken inte håller och man plötsligt ska vara ensam."

Inga av mina nära och kära har drabbats av Corona eller Covid-19. Och även om inkomsten inte är som tidigare, tjänar vi fortfarande pengar och det går ingen nöd på oss. Jag har tur, jag vet det. Mitt förnuft säger mig det, men mitt hjärta har fortfarande brustit.

I januari var det en fantastisk idé att köpa en båt i Medelhavet. Det var mycket pengar att spara på det, och de sparade pengarna skulle användas till ett seglingsäventyr. Ensamma ankarvikar, varmt vatten, snorkling, sol och bad. Vilken fantastisk början på relationen till vår nya båt.

Även om vi tidigare med både “Anna Lisa I” och “Anna Lisa II” har seglat till Mallorca, så har
vi aldrig varit i hamn där. Det är helt enkelt för dyrt! En enda månad för vår nya 36-fotare kostar mer på Mallorca än vad vi betalar för tre år här hemma i Skanör. I vårt avtal, med förra ägaren, ingår att han står för hamnavgiften under ett halvår. Ren vinst!

Nu är jag rädd att jag snart diagnostiseras med Noboat-20. Vår gamla båt är såld och vår nya “Anna Lisa” ligger 2000 sjömil härifrån i ett nerstängt Spanien. Vi skulle få en vår och sommar i Medelhavet. Under hösten skulle båten hem via Europas floder och kanaler. Jag skulle ha skrivit en guidebok under seglingen, och framtiden var ljus och fylld av båtar, böcker och hav. Men så blev det inte. Det blir aldrig som planerat, när kärleken inte håller och man plötsligt ska vara ensam.

När allt kommer omkring är mina problem ingenting jämfört med alla de hemska problem som finns över hela världen i samband med Covid-19. När allt kommer omkring är vår investering i en båt i Medelhavet ingenting jämfört med den skada världsekonomin upplever nu. Men en tonåring bryr sig inte så mycket om det, när han har kärleksproblem. Han vill bara ha sin älskade tillbaka och ibland gråter jag lite över min nya diagnos, Noboat-20. Självklart bara när jag är ensam. Endast när ingen är där och talar om för mig, att det finns dom som har det värre. För oavsett så gör kärleken alltid ont när man inte kan få vara med sin älskade.

Top