Intervju: Wille Kark

Vi har pratat med Sveriges nästa laser-stjärna, Wille Kark! Han kombinerar studier på KTH med en helhjärtad OS-satsning i laser-standard. Vi är nyfikna på hur hans säsong har varit och mycket mer!


Du kommer senast från Laser-EM i Barcelona, första dagen blev avblåst i en del av strejken för Kataloniens självständighet. Hur var det?

Jag vill mena att det var ett typiskt dåligt exempel på ett tillfälle där idrott och politik kolliderar. Jag ser idrott som något som bör förena människor, medan politik snarare är något som ska dela. Det var väldigt synd att det blev så, men det var ju ändå lite häftigt att vara med om det.

Resultatmässigt var det ingen superframgång. Jag känner att var på topp i somras på U21 VM, efter det har jag haft ett väldigt intensivt tävlingsschema. Jag har haft väldigt lite tid till att träna då tävlingarna i princip har avlöst varandra. Samtidigt har det varit otroligt lärorikt och givande och jag tror att nästa säsong kan bli riktigt bra.

Film från när tävlingsledningen berättar för seglarna att det inte blir någon segling på grund av strejken.

Du bytte från Laser-radial till standard för bara ett år sedan, vilka är de största skillnaderna?

Jag hade ju en väldigt bra sista säsong i radial där jag i princip vann varje tävling. Jag hade väldigt bra fart och kunde komma undan med att göra några misstag. Att segla standard är väldigt mycket mer fysiskt krävande. Sen är nivån rätt mycket högre, man märker det på dom internationella regattorna att dom som är rankade topp 50 i världen håller en sjukt hög nivå och gör väldigt få misstag.

Starterna är också väldigt mycket tuffare. Man måste verkligen kriga för varenda meters lä-lucka medan i radial kanske man hade lite mer pondus och det var inte så många som vågade gå in i lä. Men som sagt den fysiska nivån på killarna som köra standard är ju helt löjlig. Jag har precis börjat med ett nytt fys-upplägg som Jesper Stålheim har hjälpt mig med. Det är nu det hårda arbetet börjar inför nästa säsong. Jag har ungefär tre månader nu med stenhård fysträning.

Vad är dina planer för nästa säsong?

Jag tänkte inleda säsongen med träning i januari-februari i Cadiz, sedan Palma i ett par veckor. Sedan får vi se vad som händer. Jag jobbar mycket med att hitta en bra träningsgrupp just nu, helst en internationell grupp där jag dom är mycket bättre än jag.

Utöver att segla, vad är du bäst på?

Jag tycker att jag är ganska bra på att prata och nätverka. Jag tycker att det är roligt att etablera nya kontakter och få ihop samarbeten med sponsorer. Det är något som jag försöker lägga en del tid på.

Sist du blev intervjuad av oss sa du att din bästa raggningsreplik var: ”Är du en kamera? För varje gång jag ser dig ler jag.” Kör du fortfarande samma?

Igår var det ju den 10 oktober och då kunde jag ju använda: ”Är du dagens datum? För du är 10/10.” Den funkar ju tyvärr bara en gång om året, men då funkar den riktigt bra.

Top