Intervju: Lovisa Karlsson

Lovisa Karlsson har länge seglat Laser Radial. Men inför den här säsongen bytte hon till 470 och seglar med rorsman Olivia Bergström. Dom har satsat på heltid i år och flängt runt i Spanien, Holland, Tyskland, Grekland, Italien och Japan för träning och tävling.


Lovisa Karlsson, 22 år

Ni verkar segla i alla väder, är det dags att sticka söderut snart?

- Vi planerar att träna här hemma i Sverige november ut, sedan sticker vi till Miami i Januari för träning, Nordamerikanska Mästerskapen och Världscupen. Så anledningen till att vi är där är Världscupen. Det kommer bli väldigt roligt och spännande eftersom det är vår världscup-debut tillsammans.

Första säsongen i 470, hur har det varit?

- Det har varit väldigt kul, när vi satt i båten första gången hade vi ju ingen aning om det skulle funka men det har funkat väldigt bra. Speciellt samarbetet med Olivia och båda vi tycker att det är en väldigt rolig båt. Vi har ju fått lägga lite mer timmar på meck än vad vi har gjort innan, men vi har försökt att lägga så mycket tid som möjligt på att segla och det som är roligt är att vi har lärt oss något nytt varje dag. Vi gillar verkligen att jobba tillsammans med kommunikationen och samarbetet.

- Att segla spinnaker är dessutom väldigt roligt och det är först nu på slutet som vi har börjat lära oss hur man ska segla med det där seglet!Ni kom båda från Laser Radial, hur har det varit att segla med en till person ombord?

- Från dag ett sa vi att det var väldigt viktigt att vi kommunicerar på rätt. Det har vi jobbat väldigt mycket med och det är klart att, ibland är det svårt. Jag kommer ihåg vår första tävling, då var vi jätte trötta på slutet och då glömde vi av våra roller lite grann, då slog Olivia helt plötsligt utan att berätta för mig!

- Men vi ser inte det som något negativt att vi båda kommer från Laser, jag tror att alla lag måste lägga mycket tid på att utveckla sin kommunikation.

Hur gick det till när vi började segla tillsammans?

- Jag var skadad förra säsongen och kunde inte segla Laser, så jag frågade Olivia i vintras om hon ville segla 470 med mig. Vi ville verkligen börja på riktigt, vi ville inte segla hemma i Sverige och träna en gång i veckan utan vi ville ha en uppstart på en hel månad. Därför bestämde vi oss för att åka till Palma och hyra en båt där vi hade Fredrik Bergström som tränare två veckor. Det var otroligt viktigt, om vi hade åkt ut och kört själva hade det inte gått så bra. Vi visste ju knappt vart fram och bak på båten var.

- Eftersom det inte finns så många 470-besättningar i Sverige så har vi försökt att åka mycket utomlands och vara där det finns många båtar.

Vad har ni för mål nästa säsong?

- Det största målet är ISAF-VM, där de första nationsplatserna till OS delas ut. Vi vill vara där och fajtas om OS-platserna.


Hur finansierar ni alla resor runt om i världen?

- Vi får stöd från GKSS och Svenska Seglarförbundet. Men det täcker inte hela vår budget. Nu när vi är hemma i Sverige jobbar vi med att försöka få in sponsorer.

Hur ser en vardag ut för en som satsar på OS?

Nu när vi är hemma seglar vi fyra dagar i veckan. På en seglingsdag brukar vi mötas upp på GKSS eller KKKK klockan nio och går ut och seglar i 2-3 timmar. Sedan har vi samling, snackar ihop oss lite och äter lunch och sedan går vi till gymmet. Vi kör sex fyspass i veckan. Sedan har vi en eller två dagar där vi mekar och organiserar satsningen. Vi försöker alltid ha en dag ledigt i alla fall.

Ni kan följa deras satsning här!

Top